Izrael Irán miatt maradt távol az Egyesült Arab Emírségekben rendezett fegyverkiállítástól 

Attól tartva, hogy a perzsa állam esetleg célba venné az izraeli delegáció tagjait.

Jóllehet a koronavírus miatt fenyegetettséget jelölték meg a távolmaradás hivatalos indokaként az e heti Abu-Dzabi eseményről, a 12-es csatorna szerint valójában a biztonsági vezetők hozták meg a döntést – írja a The Times of Israel.

Izrael azért mondta le a részvételét az e heti Abu-Dzabi fegyvervásáron, mert attól tartott, hogy a delegációjának tagjai ellen Irán merényletet követhet el – állította egy televíziós tudósítás.

Az izraeli küldöttségének Izrael legnagyobb hadiipari vállalatainak vezetői lettek volna a tagjai, akik minden bizonnyal jövedelmező szerződéseket köthettek volna az expón, egyúttal jelenlétükkel is Izrael és az Egyesült Arab Emírségek újonnan normalizált kapcsolatait nyomatékosították volna.

A kétévente megrendezett Nemzetközi Védelmi Kiállítás és Konferencia (IDEX) hosszú ideje a legnagyobb hadiipari találkozó a Közel-Keleten. Az idei esemény volt az első alkalom, amelyre Izraelt is meghívták.

A védelmi minisztérium február 15-én, a koronavírus miatti korlátozásokra hivatkozva jelentette be, hogy az izraeli küldöttség mégsem vesz részt a rendezvényen.

Ám mindez csak ürügy volt – hangsúlyozta a 12. csatorna szombat este bemutatott riportja. Valójában Izrael azért mondta le a részvételét, mert attól tartott, hogy Irán célba venné a delegáció tagjait, ezzel igyekezve megbosszulni azt az Izraelnek tulajdonított támadássorozatot, amelyben iráni atomtudósokat öltek meg és nukleáris létesítmények ellen intéztek szabotázsakciókat. A közelmúlt legismertebb ilyen akciójában Mohsen Fakhrizadehet, Irán rejtett nukleáris fegyverkezési programjának állítólagos atyját ölték meg novemberben Teherán mellett egy Izraelnek tulajdonított támadás során.

Az Emirátusok „önmérsékletre” intette a teljes régiót Fakhrizadeh megölése kapcsán

Az Egyesült Arab Emirátusok elítélte Mohsen Fakhrizadeh iráni atomtudós megölését, és minden érintett felet az önmérsékeltre intett vasárnap.

A tévétársaság beszámolója szerint az Egyesült Arab Emírségek hatóságaival közölték a távolmaradás valódi okát, akik minden neheztelés nélkül elfogadták azt. A műsorban elhangzott, hogy a visszalépésről a döntést a „belbiztonság” hozta meg, és nem okozott nézeteltérést Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Beni Ganz védelmi miniszter között.

A riportból az is kiderült, hogy az izraeli tulajdonú teherszállító hajó ellen pénteken az Ománi-öbölben elkövetett támadás mögött az izraeli nemzetbiztonsági vezetők Iránt valószínűsítik, és az akció is azt bizonyítja, hogy az iszlám köztársaság minden eszközzel igyekszik megtorolni a rajta esett sérelmeket.

Az izraeli biztonságpolitikai szakemberek továbbá úgy gondolják, a pénteki támadás egyúttal kísérlet volt arra is, hogy jelezzék Joe Biden amerikai elnöknek: bár vissza akarnak térni a 2015-ös nukleáris megállapodáshoz, azonban ezt a „saját feltételeik szerint” szándékoznak megtenni.

A védelmi minisztérium nem erősítette meg a tévé állításait.

Tucatnyi izraeli vállalat, köztük az állami tulajdonban lévő Israel Aerospace Industries és a Rafael is tervezte képviseltetni magát az IDEX fegyvervásáron.

A fegyverek exportját felügyelő Védelmi Minisztérium közölte, hogy engedélyt kért a küldöttség tagjainak elutazásához, de az a kormánybizottság, amely a koronavírus-járvány idején életbe léptetett korlátozások közepette mentességeket ad bizonyos utazásokhoz, elutasította a kérést.

Az ötnapos, Abu-Dzabiban megrendezett eseményen, amelyen rendszeresen részt vesznek az Egyesült Arab Emírségek uralkodói és más vezető politikusok, nem ritkán több milliárd dolláros fegyverüzleteket is tető alá hoznak.

Alkalmanként több száz haditechnikai vállalat és vállalkozó gyűlik össze az Egyesült Arab Emírségek fővárosában a világ minden tájáról, hogy a páncélozott járműveken át a rakétákig és a drónokig mindent megpróbáljanak értékesíteni a kiállításon, amely a Közel-Keletről és az észak-afrikai régióból vonz potenciális ügyfeleket Abu-Dzabiba.

Miért lőtt iráni célpontokra az Egyesült Államok?

Szakértők is megszólaltak az Egyesült Államok szíriai légicsapásáról, akik szerint az USA erődemonstrációt mutatott be a támadással.