Miért lőtt iráni célpontokra az Egyesült Államok?

Szakértők is megszólaltak az Egyesült Államok szíriai légicsapásáról, akik szerint az USA erődemonstrációt mutatott be a támadással. 

Légicsapást mért az Egyesült Államok Szíria keleti részére, pontosabban azokra a területekre, amelyek iráni hátterű katonai szervezetekhez tartoznak – írja a The Jerusalem Post.

Dennis Ross szerint a Biden-adminisztráció jobbnak látta felvenni a kesztyűt Iránnal szemben. Különösen úgy, hogy Irán nem sokkal korábban amerikai célpontokra támadt Irakban. A Reuters szerint az Egyesült Államok ezúttal nem teljes erejével támadott, csak egy erődemonstrációt tartott, amivel azt üzente az irániaknak: a támadásaik nem maradnak válasz nélkül. Ezt Dennis Ross is megerősítette.

A támadásban több szíriai-iraki határ menti intézmény is megsérült, amelyet iráni hátterű katonai szervezetek, többségében síiták használnak.

Dr. Jonathan Schanzer, az FDD agytröszt alelnöke jelképesnek nevezte a támadást, és úgy véli, nem várható a helyzet elmérgesedése a két oldal között.

„Biden jobbnak látta már a hivatali ideje elején tisztázni, hogy nem hagyják magukat Iránnal szemben. Ezzel a légicsapással egyszerűen azt üzenték az iráni rezsimnek, hogy nem félnek”

– magyarázta Schanzer.

A szakértő szerint a támadás nem kapcsolható össze a nyilvánosságra kerülő Hasogdzsi-riporttal.

„Nem gondolom, hogy a szaúd-arábiaiak jelentős szerepet játszottak a támadásban. Irán teszteli az Egyesült Államokat, hogy vajon mennyit engednek az atomalku feltételeiből, erről van szó”

– mondta Schanzer.

Irán és Izrael „csöndes háborúja”

Irán regionális hatalomra törne, ám Izrael ezt megakadályozná. Nyílt összeütközést nem akarnak, de meddig lehet elkerülni? Hajdú Tímea írása.