Ezrek tüntettek Moszkvában Borisz Nyemcov meggyilkolásának hatodik évfordulóján

Ezrek tüntettek szombaton Moszkvában Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettes és ellenzéki vezető meggyilkolásának hatodik évfordulóján.

A Vlagyimir Putyin politikájának egyik leghangosabb bírálójaként ismert Borisz Nyemcovot, aki a kilencvenes években, Borisz Jelcin elnöksége idején a miniszterelnök-helyettesi tisztségig emelkedett, 2015. február 27-én lőtték agyon Moszkva központjában, a Kreml falától egy kőhajításnyira. A gyilkosság öt állítólagos csecsen elkövetőjét, köztük Ramzan Kadirov csecsen elnök biztonsági szolgálatának egyik tisztjét 2017-ben 11-től 20 évig terjedő szabadságvesztésre ítélte egy moszkvai bíróság. Nyemcov családja mindmáig kifogásolja, hogy a szerinte egyértelműen politikai indíttatású gyilkosság hátterét nem sikerült tisztázni.

„Évről évre újra összejövünk ezen a helyszínen, hogy megmutassunk a hatalomnak: nem felejtettünk és nem fogunk felejteni” – mondta Mihail Kaszjanov ellenzéki politikus, korábbi kormányfő.

„Biztos vagyok benne, hogy a célok, amelyekért Borisz harcolt – az oroszok szabadsága, jóléte és méltóságteljes élete – hamarosan megvalósulnak”

– tette hozzá.

A tüntetés résztvevői virágokat helyeztek el a Nyemcov meggyilkolásának helyszínén.

Egy civil szervezet szerint körülbelül 3700-an vettek részt a megmozduláson, köztük az Európai Unió, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság nagykövetei.

„Nyemcov példakép azok számára, akiknek nem közömbös a szabadság, az emberi jogok és a demokrácia” – írta az EU oroszországi külképviselete a Twitteren. „Továbbra is ösztönző példa marad az igazságot, transzparenciát és szabadságot áhító emberek sokasága számára” – hangoztatta tweetjében Rebecca Ross, az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségének szóvivője.

Eközben Washington jelezte, hogy mélységesen aggasztja a szólásszabadsággal szemben egyre növekvő intolerancia Oroszországban.

„Azok, akik a szabadságukat és a demokráciát védelmezik Oroszországban, továbbra is gyilkosságok célpontjai”

– írta közleményében Antony Blinken amerikai külügyminiszter. „Az orosz nép jobbat érdemel” – tette hozzá.

Tavaly augusztusban Szibériában – több nyugati laboratórium egybehangzó megállapítása szerint – megmérgezték Alekszej Navalnij ellenzéki politikust. A mérgezést követően Navalnijt Berlinbe szállították életmentő kezelésre. Január 17-én tért haza Moszkvába, ahol azonban őrizetbe vették a büntetés-végrehajtási hatóságok indítványára, s ennek alapján február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta az úgynevezett Yves Rocher-ügyben rá korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést. A politikus őrizetbe vétele és letöltendő szabadságvesztésre ítélése miatt január végén és február elején a hívei három, engedély nélküli tömegtüntetést szerveztek az országban. Ezeknek több mint tizenegyezer részvevőjét vették őrizetbe az orosz hatóságok.

Az oroszországi zsidókat megosztja a Putyin-Navalnij-ügy

Az oroszországi zsidók egy része szimpatizál Navalnijjal, a másik része viszont Putyin-párti, mert úgy gondolják, hogy az elnök jó a zsidóságnak.