A fegyveresek elengedték a múlt héten elrabolt iskolásokat és hozzátartozóikat Nigériában

Fegyveresek szabadon engedték szombaton azt a 42 embert, köztük 27 diákot, akiket a múlt héten egy bentlakásos iskolából raboltak el az észak-nigériai Niger szövetségi államban – közölte az állam kormányzója.

A 27 diákot, 12 hozzátartozójukat és az iskola három dolgozóját múlt hét szerdán hurcolta el egy fegyveres banda a Kagarai körzet kormányzati reál középiskolájából, miután legyűrték az iskola biztonsági őreit. A támadásban az egyik diákot lelőtték.

Az elraboltak „visszanyerték szabadságukat, és fogadta őket a Niger állami kormányzóság” – közölte egy tweetjében Abubakar Sani Bello kormányzó.

Észak-Nigériában nagy mértékben romlott a biztonsági helyzet azóta, hogy Muhammadu Buharit 2015-ben elnökké választották, pedig az államfő első számú feladatának tartja a terroristacsoportok, egyebek közt az iszlamista Boko Haram szervezet elleni harcot is.

Elrabolt életek — Népirtás Nigériában

Hiába a népirtás ténye, a segítség már tíz éve késik. Hajdú Tímea írása.

Az ország északnyugati és középső részén több más fegyveres csoport is aktív, sokan közülük a váltságdíj miatt rabolnak el embereket vagy elhajtják a helyi gazdálkodók jószágait, ám egyes csoportok az északkelet-Nigériát bázisuknak tekintő dzsihadista szervezetekkel is szövetséget kötöttek.

Másfél napja, péntekre virradó éjjel több mint háromszáz iskolás lányt raboltak el ismeretlen fegyveresek egy bentlakásos nigériai iskolából az északnyugat-nigériai Zamfara állam Jangebe városában. Beszámolók szerint az emberrablók éjfél után egy órával érkeztek az iskolához terepjárókkal és motorkerékpárokkal, és a biztonsági szolgálat egyenruhája volt rajtuk.

Több száz lányt raboltak el egy nigériai bentlakásos iskolából

A hatóságok egyelőre nem azonosították a támadókat, de az eset kísértetiesen hasonlít a Boko Haram néhány évvel ezelőtti akciójára.