Leveszi az amerikai tévétársaság az ortodox zsidókat kifigurázó sorozat epizódját

Az Egyesült Államokban népszerű, az NBC által sugárzott Nurses, azaz Nővérek című sorozat egyik epizódja okozott kisebb botrányba, mert egyik epizódjában kigúnyolták az ortodox zsidókat –írja a Hollywood Reporter.

„Az íróknak sikerült minden antiszemita sztereotípiát belesűríteni ebbe az epizódba” – írta közleményében a Simon Wiesenthal Központ.

A Nurses egyik epizódjában ugyanis egy ortodox zsidó beteg arra hivatkozva utasítja vissza a csontátültetést, hogy „előfordulhat, hogy a donor arab vagy nő”.

Az NBC levette műsoráról az ellentmondásos epizódot. Az antiszemitizmus ellen küzdő Simon Wiesenthal Központ közleményében felhívta a figyelmet az ortodox zsidókat érő „sztereotípiák megjelenítése ellen”.

A február 9-én sugárzott epizódra a Jew in the City nevű weboldal hívta fel a figyelmet. Abban egy fiatal ortodox zsidó egy baleset után fekszik a kórházi ágyon. Az apja áll mellette és bíztatja a fiút, hogy „a Teremtő majd meggyógyítja”.

Amikor az orvosok arról tájékoztatják, hogy csontátültetést kell rajta végrehajtani a következő párbeszéd hangzik el:

„Egy halottnak a lábát akarja belém ültetni? Egy halott gójét (nem-zsidó – a szerk.)? Bárkiét? Egy arabét vagy egy nőét?” – kérdezi a fiatal ortodox beteg.

„Vagy Isten ments egy arab nőét” – mondja a nővér.

A fiatal zsidó így visszautasítja a kezelést mondván, „majd meggyógyít az, aki teremtett”.

Az epizódra reagálva a Simon Wiesenthal Központ megjegyzi: „Az ortodox zsidók erőszakos gyűlölet-bűncselekmények célpontjai New York városában. A zsidók a gyűlölet-bűncselekmények első számú célpontjai az Egyesült Államokban. Az epizódra nincs magyarázat. Az aljas, olcsó, tévés drámának álcázott támadás. Mit fog tenni az NBC? ”

Az NBC levette az epizódot digitális kínálatából, azonban közlésük szerint nem terveznek kiadni az epizódot elítélő nyilatkozatot.

A Nurses évadzáró epizódja február 23-án került adásba. Az NBC valószínűleg nem rendel újabb évadot.

Az Amerikai Pite hőse munkanélküli lenne, ha kiderülne, hogy nem zsidó

Jason Biggs azzal viccelődött, hogy többet nem kapna filmes szerepet, ha Hollywood megtudná, hogy nem is zsidó származású.