Jordánia több milliárd dolláros támogatást kér a szíriai menekültek ellátásához

Jordánia szerdán 2,4 milliárd dolláros támogatást kért az európai országok nagyköveteitől ahhoz a programjához, amelynek célja a közel-keleti országban élő 1,3 millió szíriai menekült ellátása.

A tervezésért és nemzetközi együttműködésért felelős jordániai minisztérium közleménye szerint Nasszer Sraideh tárcavezető számos európai ország nagykövetével folytatott megbeszélést, akiktől segítséget kért az idei terv megvalósításához.

A minisztérium reményének adott, hogy az említett összeget már az EU kétnapos – március 29-én és 30-án tartandó – nemzetközi donorkonferenciáján megkaphatják.

A koronavírus-járványból eredő kihívásokkal szembeni fellépésen kívül a terv kiterjed az oktatásra, az egészségügyi ágazatra, a lakásügyre, a szociális védelemre, a tisztálkodási szolgáltatásokra és a gazdasági szerepvállalásra is. A járvány tavaly márciusi kezdete óta a jordániai kormány biztosította, hogy a szíriai menekültek hozzáférhessenek az összes egészségügyi szolgáltatáshoz, sőt a koronavírus elleni védőoltásokhoz is, amit a nemzetközi szervezetek és civil szervezetek üdvözöltek.

A múlt héten pedig felavatták ott a világ első olyan oltóközpontját, amely menekültek számára teszi lehetővé a koronavírus elleni védőoltást.

Jordánia egyike azon államoknak, amelyek a legtöbb, a szíriai polgárháború elől elmenekült embernek adnak otthont. A hásemita királyság állítása szerint 1,3 millió szíriai menekültnek biztosít menedéket, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) azonban ennek felére becsüli az országban élő szíriai menekültek számát.

Jordániában felavatták a világ első oltóközpontját kifejezetten menekültek számára

Jordánia Izrael után a második, ahol megkezdték a menedékkérők beoltását.