Jordániában felavatták a világ első oltóközpontját kifejezetten menekültek számára

Felavatták Jordániában hétfőn a világ első, koronavírus elleni oltóközpontját menekültek számára a fővárostól, Ammántól mintegy 85 kilométerre északkeletre található Zaatari menekülttábor területén.

A táborban mintegy 80 ezren élnek, legtöbbjük Szíriából származik.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) ammáni szóvivője, Lilly Carlisle az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta, hogy hétfőn 48 ember kapja meg a védőoltás első adagját, s eddig több mint kétezren jelentkeztek.

Jordánia a világon az elsők között volt, ahol megkezdték a menedékkérők beoltását az országos oltási kampány keretében a koronavírus elleni vakcinával, Izrael után. Szakértők szerint ugyanis a migránsok és menekültek beoltása kulcsfontosságú az úgynevezett nyájimmunitás elérése érdekében, amelyet csakis akkor lehet elérni, ha a lakosság nagy része megkapja az oltást. Jordániában a menekültstátusztól függetlenül mindenki beoltathatja magát, aki az ország területén él.

Jordánia egyike azon államoknak, amelyek a legtöbb, a szíriai polgárháború elől elmenekült embernek adnak otthont. Mintegy 650 ezer regisztrált szíriai menekült él a hásemita királyságban.

Az elmúlt időszakban Jordániában kétszeresére nőtt a naponta feljegyzett újabb fertőzöttek száma, a királyságban eddig csaknem 350 ezer koronavírus-fertőzöttet és a fertőzéshez köthető 4455 halálesetet regisztráltak.

Ismét konfliktust gerjeszt a Hezbollah

Izrael északi határán fokozódik a feszültség, a védelmi erők a síita fenyegetés elhárítását tekintik a legsürgetőbb feladatnak.