Már az Ikeában is lehet oltást kapni

Keddtől oltóközpontokat kezdtek felállítani az izraeli bevásárlóközpontokban.

Országszerte bevásárlóközpontokban állította fel új oltóközpontjait az izraeli egészségügyi minisztérium – írja a The Jerusalem Post. Az IKEA is részt vesz az új projektben, a bútoráruházakban délelőtt 10-től délután 5-ig minden izraeli egészségügyi ellátórendszerben lévő beadathatja a koronavírus elleni védőoltást. A jeruzsálemi Mahaneh Yehuda piacon szintén lehet oltakozni, Tel-Aviv bárjaiban és közterein pedig még ingyen ételt is osztogatnak azoknak, akik beoltatják magukat.

„Az az elvünk, hogy ha az emberek nem jönnek hozzánk, nekünk kell hozzájuk mennünk. Ezért hoztuk létre az összeszerelhető oltóközpontokat, amiket szinte bárhol fel tudunk állítani”

– mondta az egészségügyi minisztérium egyik szóvivője.

Sok dolgozónak már a munkahelyén is van lehetősége beoltatnia magát. A HP, a Nestlé, a SodaStream, az Unilever és az Elbit Systems is lehetőséget biztosít arra, ha valaki a munkahelyén szeretne oltakozni.

Izrael továbbra is világelső az átoltottság tekintetében: hétfőig 4,4 millióan kapták meg az első adag oltást, közel hárommillióan pedig már teljes védettséget élveznek. A korlátozások nagy részét vasárnap enyhítették, a bevásárlóközpontok, múzeumok, piacok, könyvtárak két hónap után kinyithattak. A hotelek, az edzőtermek és az uszodák viszont csak olyanokat engedhetnek be, akik átestek a koronavíruson, vagy beoltatták magukat. A következő hónapokban több helyszínre is kiterjesztik ezeket a szabályokat, egy optika pedig akciót hirdetett azoknak az embereknek, akik már megkapták az oltást.

Újra megnyitnak a izraeli üzletek, edzőtermek és iskolák

Az edzőtermek és az uszodák viszont csak olyanokat engednek belépni, akiket már beoltottak.