Újra megnyitnak a izraeli üzletek, edzőtermek és iskolák

Az edzőtermek és az uszodák viszont csak olyanokat engednek belépni, akiket már beoltottak.

Vasárnap oldották fel Izraelben a harmadik hullám miatt elrendelt, üzletekre és iskolákra vonatkozó korlátozásokat – írja a The Times of Israel. Az üzleteket, bevásárlóközpontokat, piacokat, múzeumokat és könyvtárakat mindenki számára megnyitották, a szállodákba, az edzőtermekbe, az uszodákba, a kulturális és sportrendezvényekre azonban csak olyanok mehetnek, akiket már beoltottak a koronavírus ellen. Yuli Edelstein egészségügyi miniszter arra figyelmeztetett: ha kihágásokat tapasztal, akkor újra le fogja állíttatni a gazdaságot.

Szombat este Benjamin Netanjahu miniszterelnök is ellátogatott egy edzőterembe, ezzel is ösztönözve az izraelieket az oltakozásra. A kormányfő elmondta: az 50 év felettiek 95 százalékát szeretnék beoltani heteken belül. Nemrég pedig az derül ki, hogy a vakcina 98,9 százalékkal csökkenti a halálozás esélyét koronavírus-fertőzés esetén.

Az iskolák 5-6. és 11-12. osztályai azokban a városokban nyithatnak meg, ahol magas az átoltottság, és alacsony a fertőzések száma, a 7-10. osztályosoknak viszont még legalább két hétig távoktatás lesz. A kormányt sok bírálat éri amiatt, hogy több évfolyamon továbbra is ragaszkodik a távoktatáshoz, Netanjahu pedig a brit vírustörzs megjelenésével magyarázta a döntést, ami főleg fiatalokat érint. A gyerekek most nagyobb részét teszik ki a fertőzötteknek, mint korábban. Az egészségügyi minisztérium ügyvezető igazgatója, Chezy Levy elmondta: ha a vakcinát engedélyezik 16 éven aluli gyerekek számára is, akkor be fogják oltani vele a gyerekeket.

Az oltottságot jelentő „zöld útlevelet” annyian igényelték a hétvégén, hogy az egészségügyi minisztérium honlapja összeomlott, és vasárnap reggelre sem állt helyre.

A minisztérium elismerte a problémát, de jelezte, hogy több tízezer ember már megkapta a zöld útlevelét. További gondot jelent, hogy az útleveleket hamisítani kezdték, ezért fennáll a veszélye, hogy sokan illegálisan juthatnak be a tömegrendezvényekre.

A gyors és hatékony oltókampánynak köszönhetően izraeli városok lehetnek az elsők a világon, ahol a teljes 16 év feletti lakosságot sikerül beoltani, köztük Jeruzsálem is ilyen lehet. A teljes, 9 milliós lakosságból 2,8 millióan már a második oltásukat is megkapták, 3 millióan viszont nem jogosultak az oltásra: vagy azért, mert 16 éven aluliak, vagy pedig azért, mert már átestek a koronavírus-fertőzésen.

Izraeli kutató: Meg lehet szabadulni a koronavírus leggyakoribb hosszú távú hatásaitól

A koronavírus gyakori tünetei közé tartozik az ízlelés és a szaglás elvesztése, ám némi gyakorlatozással visszanyerhetjük az érzékszerveink megfelelő működését.