Izraeli kutató: Meg lehet szabadulni a koronavírus leggyakoribb hosszú távú hatásaitól

A koronavírus gyakori tünetei közé tartozik az ízlelés és a szaglás elvesztése, ám némi gyakorlatozással visszanyerhetjük az érzékszerveink megfelelő működését.

Szakértők attól tartanak, hogy ez következményekkel járhat a mentális egészségre és a táplálkozásra nézve is – írta a Deutsche Welle német lapra hivatkozva az Index.

Amint arról az Index beszámol, a német lap emlékeztet rá, hogy a koronavírus-betegek közt vannak olyanok, akiknek a szaglásvesztés az elsődleges tünetük. Többek számára ráadásul egy olyan tünet, ami jóval tovább velük marad, mint mondjuk a láz vagy a mellkas feszülése. Sokan az ízlelésüket is elveszítik, sőt akár a nyelvük érzékenységét is.

Kutatók szerint azonban a szaglás sokkal központibb szerepet játszik az életünkben, mint gondolnánk.

Masha Niv, a jeruzsálemi Héber Egyetem docense a német lapnak arról számolt be, hogy az ízlelés károsodása a koronavírus-betegek hetven százalékát érinti.

Egy nagyszabású, 2020. júniusi nemzetközi tanulmány szerint – amelynek társszerzője Niv – a nyelv érzékenységének károsodása a szaglásukat vagy ízlelésüket elvesztett betegek felénél jelentkezett.

Herz szerint a gyógyultaknál a probléma kezelésének egyik lehetősége, hogy „újratanítják az orrukat”.

Szakértők azt ajánlják, hogy gyűjtsünk össze erős illatokat – mint a citrom, fahéj, fokhagyma vagy menta –, és külön-külön körülbelül tíz másodpercig szagolgassuk őket naponta többször, több hónapon át. Aztán váltsunk egy másik összeállításra.

Herz azt állítja, hogy ezáltal az agy újratanulja felismerni az illatokat, stimulálja, reaktiválja az érzékelésünket. A jeruzsálemi egyetemi docens hangsúlyozta: a koronavírus nem okoz neurológiai károsodást az érzőneuronokban, tehát van remény a felépülésre – írja az Index.

A teljes cikk itt olvasható el.

Egy közönséges asztmagyógyszer 90 százalékkal csökkentheti a koronavírus miatt kórházba kerülők számát

A betegek az első tünetek megjelenésétől számított egy héten belül már jobban érzik magukat tőle az Oxford Egyetem kutatása szerint.