Az Egyesült Államok visszavágyik az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába

Az Egyesült Államok szeretne újra tagja lenni az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának – közölte Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán.

Blinken videóüzenetben jelentette be Washington döntését, kérve a nemzetközi közösség támogatását. A tárcavezető megjegyezte: Joe Biden amerikai elnök kormányzatának egyik kiemelt célja, hogy megszüntesse a tanácsban Izraelre irányuló, aránytalan figyelmet.

Donald Trump előző amerikai elnök alatt az Egyesült Államok 2018 júniusában kilépett az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából, mert az szerinte elfogultan támadta Izraelt, s nem volt elég hatékony a problémák kezelésben. A Biden-kormányzat február elején bejelentette: az Egyesült Államok megfigyelőként visszatért a testületbe. Joe Biden új amerikai elnök január hivatalba lépése óta elődje, Donald Trump számos intézkedését visszafordította.

Izraeli ENSZ-nagykövet: távozzanak a demokráciák az antiszemita ENSZ-testületből!

A diplomata Oroszország, Kína, Pakisztán és Kuba beválasztása miatt kritizálta a „mániákusan” Izrael-ellenes Emberi Jogi Tanácsot.

A tanácsban 47 állam képviselője foglal helyet, három évre választják őket, és legfeljebb két egymást követő ciklusban lehetnek tagok. Feladatuk az emberi jogok védelme és alkalmazásuk elősegítése, az emberi jogok megsértése elleni fellépés, és ajánlások megfogalmazása, beleértve az emberi jogi vészhelyzetek kezelését is.

Az ENSZ Közgyűlése októberben választja meg a tagokat a 2022-24-es időszakra.

A tanács munkájában jelenleg Nagy-Britannia, Kína és Oroszország is részt vesz.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát 2006-ban hozták létre, és azóta minden ülésén szóba kerül a palesztin területek sorsa. Ez az egyetlen ügy, amelynek ekkora figyelmet szentel a testület, és ezt washingtoni republikánus és demokrata körök egyaránt bírálják.

Amint lapunk is megírta, Szijjártó Péter éppen tegnap vetette fel az EJT 46. ülésszakán , hogy a szervezet nem válhat olyan fórummá, amelyen folyamatosan megbélyegeznek bizonyos országokat.

Szijjártó depolitizálná az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát

A magyar külügyminiszter kifogásolta, hogy a szervezet rendszeresen megbélyegzi Izraelt az emberi jogok megsértésének vádjával, mintha nem tenne erőfeszítéseket e jogok védelmére.