Amerikai „iszlamo-balos” fertőzést vizsgálnak a francia egyetemeken

A francia kormány szerint ezek a nézetek amerikai befolyásra terjednek a francia egyetemeken.

Magas rangú francia kormánytagok már hónapok óta figyelmeztetnek arra, hogy az amerikai egyetemekről veszélyes nézetek terjedhetnek át a francia intézményi közösségekre  – írja a Daily Wire.

Frédérique Vidal, a felsőoktatásért felelős miniszter kedden jelentette be, hogy átvizsgálják az egyetemeket. Egy televíziós interjúban azt is elmondta, hogy a vizsgálat az „iszlám-baloldali” ideológiákra összpontosít majd. Ezt a kifejezést azokra a baloldali értelmiségiekre használták az utóbbi időben, akik relativizálták az iszlamizmust és a terrorizmust. Vidal úgy véli, hogy

az „iszlamo-balos” ideológiák megrontják a társadalmat, és ez alól az egyetemek sem kivételek – különösen, hogy néhány tanár is terjeszti a radikális, „aktivista” tanokat.

Vidal szerint némelyik tanárnak a közösség megosztása a célja, és az, hogy bűnbakot keressen.

Az egyetemek vezetősége attól fél, hogy a vizsgálat hatással lehet az egyetemi kultúrára, az akadémiai szabadságra. Különösen a rasszokat, a genderkérdést és a poszt-koloniális tanulmányokat tárgyaló szakok tartanak a leszámolástól.

Emmanuel Macron francia elnök már tavaly bizonyos „Egyesült Államokból importált társadalomtudományos elméletek” veszélyeire figyelmeztetett.

A lefejezett tanár és a „haszontalan kockázat”

Leszavazta a lefejezett tanár emlékének megőrzését a francia kisváros tantestülete. Pelle János írása.