Teherán és Dél-Korea megállapodott a zárolt iráni pénzeszközök átutalásáról

Irán és Dél-Korea hétfőn megállapodott az amerikai szankciók miatt dél-koreai bankokban zárolt iráni pénzeszközök átutalásáról – közölte az iráni jegybank.

A 8 milliárd dollár értékű források ügye két éve állt az iráni-dél-koreai tárgyalások középpontjában, amelyek újabb lendületet kaptak azután, hogy Irán januárban lefoglalt egy dél-koreai zászló alatt közlekedő tartályhajót.

Abdolnaszer Himmati, az iráni jegybank elnöke üdvözölte a lépést, mindazonáltal jelezte:

kártérítésért perelnek „a dél-koreai bankok együttműködésének elmúlt évekbeli hiánya miatt”.

Az említett forrásokat 2018-ban zárolták, amikor az Egyesült Államok visszaállította az Iránnal szembeni szankciókat, miután Donald Trump előző amerikai elnök kiléptette országát az iráni atomprogramról szóló nemzetközi megállapodásból.

Az ügyet előremozdította, hogy a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok intenzívebbé váltak a dél-koreai tartályhajó januári lefoglalását követően.

Az iráni Forradalmi Gárda arra hivatkozva foglalta le az MT Hankuk Chemi nevű tartályhajót, hogy az beszennyezte a Perzsa(Arab)-öböl vizét. Teherán tagadta, hogy az ügynek politikai vonatkozása van.

Irán később „humanitárius okokból” szabadon engedte a hajó legénységét, de jelezte, hogy az ügyben folytatódik a jogi eljárás.

Merkel kérleli Iránt az atomalku megmentésére

A német kancellár aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Irán nem tartja magát az egyezményben foglalt vállalásaihoz.