Sorozatos zaklatással vádolja lánya Ámosz Ozt

A híres izraeli író, Ámosz Oz lánya azt állítja, hogy apja “sorozatosan zaklatta” őt, fizikailag és mentálisan is, egészen 2018-ban bekövetkezett haláláig – írja a Times of Israel.

Galia Oz apja állítólagos zaklatását új könyvében, a “Valami szeretetnek álcázott dolog”-ban részletezi. Az állítások komolyan megrázták az izraeliek az íróról alkotott képét, akit az ország egyik legnagyobb szerzőjének tartottak, sokan anno még Nobel-díjra is esélyesnek gondolták. Oz rákban halt meg 2018-ban.

“Gyerekkorom évei alatt az apám megvert, szidalmazott és megalázott” – írta.

“A zaklatás kreatív volt: végigráncigált a házon, és kidobott a teraszra. Hulladéknak hívott. Ki sem jött a sodrából – ez nem egy alkalmankénti pofon volt, hanem egy sorozatos zaklatási rutin” – állítja.

“Az volt a bűnöm, hogy én én vagyok, szóval a büntetés nem ért véget.”

Yehuda Atlas író, Galia Oz barátja azt mondta az izraeli hadsereg rádiójának adott interjújában: “Tudtam ezekről a történetekről. Nehéz ez nekünk baloldaliaknak, mert Ámosz Oz a példaképünk volt, de úgy tűnik, hogy még a holdnak is van sötét oldala.”

Oz özvegye és két másik gyermeke ellenben mindent elkövet annak megakadályozására, hogy az írót zaklató apaként ábrázolják.

“Mi egy másik apát ismertünk. Egy szerető, odafigyelő apát, aki szerette a családját” – írta Nili Oz egy állásfoglalásban, amit gyermekei, Fania Oz-Salzberger és Daniel Oz is aláírtak.

“Galia vádjai teljesen ellentétesek azzal, ahogyan mi emlékszünk rá” – írták, hozzátéve, hogy meglepték őket a vádak.

Megjegyezték, hogy Galia nem áll kapcsolatban a családdal hét éve, és hogy Oz egészen haláláig kapcsolatba akart lépni vele, hogy megértse a vádakat.

“Galia fájdalma valós és szívszakasztó, de mi máshogy emlékszünk. Teljesen máshogy” – írták.

Daniel Oz azt írta a Facebookon vasárnap: “Az apám nem volt angyal, csak egy emberi lény. De ő volt a legjobb emberi lény, akit ismertem.”

“Galia úgy emlékszik, hogy durva és abúzus nevelésben volt része apánk által. Én biztos vagyok abban, hogy van igazság ebben az állításban. De a mi álláspontunkat se hagyják figyelmen kívül.”

Oz Izrael legolvasottabb és leghíresebb szerzője volt, akit Reuven Rivlin államelnök az ország “legnagyobb írójaként” méltatott halála után. Benjamin Netanjahu az izraeli történelem “egyik legnagyobb szerzőjének” nevezte őt.

Több tucatnyi díjat nyert, köztük az Izrael Díjat és a német Göthe-díjat, a műveit 45 nyelvre fordították le. Neve folyamatosan felmerült az irodalmi Nobel-díj kapcsán, de azt soha nem kapta meg.

Oz Ámosz Klausnerként született az akkori Palesztinában 1939-ben. Izrael egyik leghangosabb baloldali aktivistája volt, és támogatta a kétállami megoldást. Fél évszázados karrierje során 35 könyvet jelentetett meg, köztük 13 regényt, valamint gyerekkönyveket és novellákat is, valamint több száz cikket irodalmi és politikai témákban.

Ámosz Oz-gyorstalpaló — íme, a legtöbb nyelvre fordított héber író

Amosz Oz születésének 80. évfordulóján az izraeli Tarbut magazin közölt cikket a neves izraeli író életéről és önéletrajzi könyvéről.