Ajándék a közelgő Purim ünnepére: hazatalált a világ legrégebbi Eszter könyve tekercse

A világ legrégebbi, a bibliai Eszter könyvének tekercse (héberül megila) nemrégiben régi-új otthonára lelt az Izraeli Nemzeti Könyvtárban, ahol egyébként a világ legnagyobb zsidó témájú archívumát őrzik. A tekercset online formában is meg lehet tekinteni – írja a The Librarians.

A tekercs a bibliai Eszter könyvét történetét tartalmazza, melyeket hagyományosan a zsidó közösségekben Purim ünnepén olvassák fel. Az ünnep idén e hét csütörtök estétől péntek estig tart.

A tudósok azt állapították meg, hogy a tekercset Ibériai-félszigeten írhatták 1465 körül, a zsidók, a 15. század végén Spanyolországból és Portugáliából történt kiűzése előtt. Ezek a következtetések mind stilisztikai, mind tudományos bizonyítékokon alapulnak.

A megilát fekete tintával, bőrre írták, elegáns, jellegzetes szefárd írásmóddal, amely hasonlít egy a Tóra tekercsekben látható írásmódhoz. A tekercs tartalmazza a megila olvasása előtt és után elhangzó hagyományos áldásokat is, mely bizonyítja, hogy a tekercset szakrális célokra is használhatták.

Szakértők szerint nagyon kevés Eszter tekercs maradt fenn a középkorból, különösen a zsidók Spanyolországból és Portugáliából történt kiűzése előtti időkből. Eddig ez a tekercs volt az egyetlen teljes, tizenötödik századi megila magánkézben.

A tekercs Michael Jesselson és családjának ajándéka, az Izraeli Nemzeti Könyvtár és gyűjteményeinek családi támogatásának újabb lépése. Michael apja, Ludwig Jesselson, a könyvtár nemzetközi tanácsának (akkori nevén „Zsidó Nemzeti és Egyetemi Könyvtár”) alapító elnöke volt.

Dr. Yoel Finkelman, az Izraeli Nemzeti Könyvtár Haim és Hanna Salomon Judaika gyűjteményének kurátora szerint a tekercs „hihetetlenül ritka bizonyítéka az Ibériai-félsziget zsidóságának gazdag kultúrájának”.

Titkos zsidó volt a katolikus Spanyolország egyik leghíresebb tudósa

Alfonso de Zamora haláláig hű maradt ősei hitéhez és titokban egész életében követte a zsidó hagyományokat.