Obszcén zsidózás szerepelt a 444 főszerkesztőjének kiszivárgott levelében

Uj Péter 2005-ben még az Index.hu főszerkesztőjeként fogalmazott meg obszcén szöveget, melyben zsidó származással vádolt meg neonáci aktivistákat.

A Pesti Srácok birtokába került levélben, melyet Uj az Index.hu főszerkesztőjeként írt, kiderül, hogy a főszerkesztő nagy rajongója a Flash nevű punkzenekarnak, amely kifejezetten sértő dalszövegeiről ismert, és amelynek frontembere és énekese Barcs Miklós.

Akkoriban a Tilos Rádió folyamatos konfliktusban állt az Országos Rádió- és Televízió Testülettel, amely többször elhallgattatta az adót.

2005 nyarán három órára újra elhallgattatta az ORTT a Tilost, amiért napközben tűzte adásba az emlegetett Barcs Miklós Képviselő funky című, sértő szövegű alkotását.

Ujt felháboríthatta az ORTT „kegyetlen” döntése, ezért nyomatékosan beosztottjai figyelmébe ajánlotta Barcs Miklós az ORTT vezetőinek címzett válaszát, ami így szól:

„Térdre nyilas pucsíttani, / Se..enbüntet fityma rabbi! / Tennap hallottam (m)értékadó judeopata körökben, hogy ez a sza.osku..a bácsfi dijána is kok zsidó, mint a szabóalby, se..enburgerrul maggyarosittott! zsidó nemzsidó, ba….ttronda gusztustalan csótány, 1 kiló kokóval se tunnám korpásongyalázni, még ha úgy pucsítana is, mint a szálasi akasztása közben ez a tény pediglen politikailag incorrect! (…)”

A levélben Uj két neonáci aktivistára, Bácsfi Diánára és Szabó Albertre utal, akiknek semmilyen bizonyíték nincsen zsidó származására.

A levelet közlő Bohár Dániel újságíró telefonon szembesítette Ujt a levél tartalmával.

Uj, aki azóta a 444.hu főszerkesztője, a cikk szerint azt mondta: nem emlékszik pontosan a levélre, de azt olyanoknak írta, akik őt ismerik és tudják, hogy „nagyon sok mindenből hajlamos viccet csinálni”.

Videó: Neonácik zsidóztak a spanyol „kitörés napján”

A spanyolországi zsidó hitközségek szövetsége a leghatározottabban elítélte a megmozdulást.