Videó: Neonácik zsidóztak a spanyol „kitörés napján”

A Juventud Patriota nevű szervezet felhívására több falangista szervezet is lerótta tiszteletét a második világháború idején Hitler mellett harcoló Kék Hadosztály előtt. A rendezvény nyílt antiszemita uszítás színtere volt — olvasható a TEV honlapján.

A „Hazafias ifjúság” nevű neonáci szervezet felhívására spanyol lapinformáció szerint mintegy 300 ember vonult át Madridon az Almuneda temető felé, hogy megemlékezzenek a főként önkéntesekből álló Kék Hadosztályra (amelynek számos veteránja ott van eltemetve). A demonstrációt az olyan falangista csoportok támogatták, mint például a Spanyolország 2000 párt, vagy a La Falange, amelynek elnöke, Manuel Andrino is részt vett a felvonuláson.

A menet a hadosztály pajzsát viselő zászló mögött, a „Becsület és dicsőség az elesetteknek” felirattal haladt végig a városon. A résztvevők a temetőben ahhoz az emlékműhöz vonultak, amelyet a Kék Hadosztálynak állítottak, náci karlendítéssel fejezték ki tiszteletüket a németek oldalán harcoló katonáknak, és falangista témájú dalokat énekeltek.

Az El Mundo spanyol lap videóján látható, hogy az egyik kék ingbe öltözött felszólaló, Isabel Peralta neonáci aktivista – spanyol zászlókkal körülvéve, és néhány méterre egy paptól – azzal szólította meg hallgatóságát:

„Legfőbb kötelességünk Spanyolországért harcolni, Európáért harcolni, amelyet most az ellenség legyengített és felszámolt. Az ellenség mindig ugyanaz, bár mindg más álarcokban: a zsidó. […] A zsidó a tettes, és a Kék Hadosztály harcolt ellene.”

La Fiscalía investiga el homenaje a la División Azul por su proclamas antisemitas

La Fiscalía de Madrid ha abierto una investigación para determinar si las proclamas antisemitas efectuadas en el homenaje a la División Azul celebrado el pas…

Az emlékműre náci horogkeresztes virágkoszorú került, majd a helyszínen istentiszteletet is tartottak. A pap a következőképpen szólt a jelenlévőkhöz:

„A marxizmus, akárcsak a múltban, (…) továbbra is megpróbálja megzavarni társadalmunk békéjét, megzavarni a szellemek nyugalmát és mindenekelőtt eltávolítani a béke fejedelmét, a mi Urunk Jézus Krisztust.”

A másik felszólaló Ignacio Menéndez szélsőjobboldali ügyvéd volt, aki mikrofonnal a kezében arra kérte a megjelenteket, hogy ne tartsák be a vírus miatt hozott egészségügyi intézkedéseket:

„Meg kell szegned a kijárási tilalmat, találkoznod kell a családoddal és a barátaiddal (…) öleljétek meg egymást, énekeljetek, és éljetek örömmel. Mert a fasizmus öröm.”

A felvételeken egyébként jól látható, hogy a jelenlévők közül sokan nem viselték a kötelező maszkot, és nem tartották be az előírt biztonsági távolságot.

Marcha en homenaje a la División Azul

Homenaje a los españoles que combatieron bajo los mandos de Hitler en el que se hizo un discurso claramente antisemita

Az spanyol neonáci szervezetek minden évben megtartják ezt a megemlékezésüket, a Krasznij Bor-i ütközet évfordulóján. A hadosztály ugyanis a Wehrmacht kötelékében, de kék egyenruhában harcolt a keleti fronton, és döntő szerepe volt abban, hogy Krasznij Borban a németekkel együtt visszavertek egy szovjet offenzívát (Franco falangista diktátor Hitler szövetségese volt ugyan, de ezen hadosztály rendelkezésre bocsátásán kívül Spanyolország nem vett részt a második világháborúban).

A spanyolországi zsidó hitközségek szövetsége a leghatározottabban elítélte a megmozdulást.

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy stabil demokráciában, ahol jogállamiság van, mint Spanyolországban, ilyen botrányos kijelentések büntetlenül maradhatnak. Ezért követeljük, hogy a gyűlölet-cselekményekért felelős ügyészi hivatal vizsgálja ki az incidenst, járjon el, és emeljen vádat, ahol szükséges.”

Üdv, Caudillo!        

Kizárólag „magyar szempontból” nem lehet értékelni Francisco Franco tábornokot, ez nyilvánvaló. Nem is ezért elevenítette fel az emlékét a „kormányzati körökhöz közelálló” napilap.