Hitler tényleg vegetáriánus volt?

Régóta dúlnak internetes szócsaták a szélsőségesebb vegetáriánusok/vegánok és a radikális húsevők között – írja a Telex.

Mindkét oldal sok jó érvet használ (környezettudatosság, fenntarthatóság, tápanyagbevitel, ízek, személyes preferenciák), amiket aztán a másik oldal jól meghazudtolhat tudományos tanulmányokkal, cikkekkel.

Persze néha felmerülnek olyan „érvek” is valamelyik táplálkozási-életviteli mód ellen, amik értelmetlenek, tévesek vagy ugyan igazak, de semmi közük az egészhez. Ilyen például az, amikor valaki bedobja, hogy „de hát Hitler is vega volt”. Ez világnézettől függően pro- és kontra érv is lehet, pedig több probléma is van vele. Egyrészt hasonlóan ahhoz, hogy a Führer szerette a kutyákat, ez semmit nem változtat azon, hogy hány ember halálát okozta.
Egy másik gond az, hogy egyáltalán nem biztos, hogy így volt.

Annál érdekesebb, hogy vajon hogyan és miért alakult ki a vega Hitler legendája.

A sztorit a vegetáriánus Führerről széles körben Joseph Goebbels propagandaminiszter kezdte el terjeszteni, hogy a német nép számára összerakja a minden felesleges luxust nélkülöző, teljes mértékben az államra koncentráló tökéletes vezér képét.

Tudta, hogy az első világháború után a németeknek nem egy pompás uralkodóra, hanem inkább egy aszkéta vezetőre van szükségük. 1938-ban el is kezdték terjeszteni, hogy Hitler nem dohányzik, nem iszik alkoholt, nem eszik húst, és mélyésgesen elítéli az állatok elleni erőszakot. Azt nem tudni pontosan, hogy mikor állt át a húsmentes életmódra, ahogy azt sem, hogy mennyire tartotta ezt szigorúan.

A teljes cikk itt olvasható.

A kutya sem akarja megvenni Hitler festményeit

Érdeklődés hiányában kudarcba fulladt egy nürnbergi aukció, ahol a  náci vezér műveit árusították volna.