A kutya sem akarja megvenni Hitler festményeit

Érdeklődés hiányában kudarcba fulladt egy nürnbergi aukció, ahol a  náci vezér műveit árusították volna.

Senki nem volt hajlandó megvásárolni Adolf Hitler műveit, amiket a Weidler nevű aukciósház kínált a nyilvánosság számára Nürnbergben. A festményeket és más alkotásokat tartalmazó gyűjtemény darabjait 19 ezer és 45 ezer eurós áron hirdették meg, ami valószínűleg tovább rontotta az amúgy is érdektelennek bizonyult tárgyak esélyeit.

Kép forrása: Ynetnews

Az aukció sikertelenségét nem kommentálta a Weidler ház, azonban egy újabb lehetséges kiárusítás lehetőségét már felvetették.

Tették ezt annak ellenére, hogy többen is nyilvánosan fejezték ki ellenérzésüket az egykori náci vezér alkotásai kapcsán. Ulrich Maly nürnbergi polgármester  ízléstelennek nevezte korábban az aukció ötletét; valamint a hamisítás gyanúja is felmerült a tárgyak körül és hivatalos vizsgálat alá is vetették azokat.

Németországban a hatósági jogszabályok értelmében máig tilos náci szimbólumokat megjeleníteni. És bár a festményeken nem találhatóak önkényuralmi elemek, egy vázán és fonott széken ábrázolt horogkeresztet kénytelen volt lefedni katalógusában az aukciós intézet.

Adolf Hitler műveinek árusítása nem első alkalommal vált ki közfelháborodást.

Hosszú hagyománya van az ilyen imádott náci tárgyakkal való kereskedelemnek – mondta Stephan Klinger, a Müncheni Művészettörténeti Intézet munkatársa. Minden alkalommal felmerül egy kis médiabotrány körülöttük, és az áruk folyamatosan nő. Személy szerint ez az, ami engem nagyon zavar – olvasható a szakember nyilatkozata a Ynetnews oldalán.