Egyes keresztény vezetők szemet hunynak a gyűlölet felett

A dél-afrikai Frank Chikane nyíltan démonizálja az izraeli zsidókat.

Úgy tűnik, az Egyházak Világtanácsától (WCC) nem áll távol a nyílt uszítás Izrael ellen. Nemrég egy Zoom-előadáson, amin több mint 300 keresztény aktivista vett részt, Frank Chikane túltett a szokásos, Izraellel szembeni kritikákon. Míg mások tévesen azt állítják, hogy Izrael „brutálisan” kezeli a palesztinokat, addig Chikane szerint a palesztinok vére az Izraelt támogatók lelkén szárad, mert együttműködésükkel fenntartják ezt a rendszert. Ez pedig nagyon hasonló ahhoz, amit az Újszövetségben, Máté evangéliumában olvashatunk: „Szálljon ránk és gyermekeinkre az ő vére!” Az örökkévalóságig tartó bosszúra történő felszólítás a zsidókkal szemben Jézus keresztre feszítéséért több százezer zsidó életét követelte az évszázadok során. Ezeket a gyilkosságokat teológiai magyarázatokkal próbálták igazolni, mint ahogy a zsidók démonizálását is – írja Melanie Phillips a Jewish National Syndicate-nek írt véleménycikkében.

Ezért fordulhat elő, hogy Chikane, ez a dél-afrikai pap akadálytalanul tüntetheti fel a zsidókat gonosztevőkként. Chikane szerint a palesztinok ugyanazokkal a démonokkal küzdenek, mint ők Dél-Afrikában, azzal a különbséggel, hogy a palesztinok démonjai sok más gonosztevővel együtt nehezítik a dolgukat. Ezzel a pap arra célzott, hogy hasonló népirtás zajlik a Közel-Keleten is, mint Dél-Afrikában történt.

Ezek a felháborító vádak Izraellel szemben nem újak a keresztény egyházak történetében, hiszen az un. helyettesítő teológia részei. Ezt az ókori keresztény doktrínát az elmúlt évtizedekben többen ismét felfuttatták, és a palesztin álláspont részévé vált. Eredetileg abból alakult ki, hogy a zsidók kiestek az isteni kegyelemből, mert nem ismerték el Jézus isteni mivoltát. Emiatt a keresztényeké lett az „új Izrael”, a zsidók pedig átkozottak lettek.

Ez az elmélet új életre kelt a palesztin keresztény liberalizációs teológiának köszönhetően, és összevegyítették azzal a hamis elmélettel, hogy eredetileg a palesztin araboké volt Izrael területe. Még olyan, nevetségesnek tűnő elméletek is szárnyra kaptak, mint hogy Jézus palesztin volt – miközben valójában az ókori Júdeából származó zsidó volt.

A palesztin propaganda azonban nem tágít, és továbbra is azt állítja, hogy Izrael „keresztre feszíti” őket. Ez a nézet számos nyugati keresztényben zsigeri ellenérzést vált ki Izraellel szemben, ezzel pedig maguk is az Izrael és a zsidók elleni kampány közvetítőivé válnak.

A keresztény teológia és a palesztin politika furcsa hibridje régóta szerepel az Izrael-ellenes keresztény csoportok és aktivisták napirendjén. Ilyen csoport például a jeruzsálemi Sabeel Ecumenical Liberation Theological Center is, amely éppen az említett Zoom-konferencia szervezője, és a retorikát átvette a WCC is.

Hol tévednek az antiszemitizmus keresztény képviselői?

„A zsidó identitás és a zsidó történelem tagadása jelenti az új teológiai antiszemitizmust” – fejti ki írásában Pesach Wolicki rabbi.

A WCC évtizedek óta hangoztat Izrael-ellenes, anticionista retorikát, és neomarxista, antikapitalista,  nyugatellenes hozzáállással fertőzi meg a híveket. Egy keresztény történész, Paul Merkley szerint a WCC kulcsszereplőjévé vált az éppen Dél-Afrikában történt gyűlölethullámnak a World Trade Centert érő terrortámadás előtti napokban. Az ENSZ Durban városában tartott konferenciát a rasszizmusról, és Izraelt rendszerszintű rasszizmussal, háborús bűnökkel, népirtással, etnikai tisztogatással vádolták.

Kubát, Észak-Koreát, Venezuelát, Kínát, vagy Iránt nem érték hasonló vádak.

Amikor iszlamista szélsőségesek kopt keresztények templomait robbantják fel Egyiptomban, a kopt keresztények szerint a WCC nem tud segíteni nekik, mert éppen Izraellel van elfoglalva. Legnagyobb programjuk keretében legalább 1800 önkéntest küldtek Jeruzsálembe és Ciszjordániába az elmúlt évtizedekben.

A Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség antiszemitizmusnak tekinti azt is, ha valaki párhuzamot von a kortárs izraeli politika és a nácik tevékenysége között. Az NGO Monitor szerint többször is volt példa rá, a WCC viszont állítja, nem hasonlítja Izrael tevékenységét a náci Németországéhoz. A szervezet elhatárolódott Chikane kijelentésétől is, hangsúlyozzák: a pap az Afrikai Nemzetek Kongresszusának képviselőjeként vett részt az eseményen, nem a WCC papjaként.

A legsokkolóbb az egész jelenségben, hogy néhány kivételtől eltekintve az egyházak csendben maradnak Izrael-ellenes megszólalások, antiszemita kijelentések után.

Igaz ugyanakkor, hogy a leginkább Izrael-barát vezetők közül sokan keresztények, például az USA-ban. A liberális keresztények között viszont terjed az anticionizmus, és az Izrael-ellenesség, és az ő befolyásuk az NGO-kon és más szervezeteken keresztül erős.

Nem csak a keresztények között, hanem még akár Nagy-Britanniában is, ahol ugyan a vallás nem tölt be fontos szerepet, de az a nézet erősen tartja magát, hogy a keresztények az igazságért, a jó ügyekért küzdenek. Ez pedig azzal a veszéllyel fenyeget, hogy az Izraelről alkotott téves képet sem kérdőjelezik meg.

Teljes őrület: Jézus palesztin volt?

Ahogy az várható volt, óriási vihart aratott Linda Sarsour palesztin-amerikai politikai aktivista, aki a Twitteren kiposztolta, hogy eddig rosszul tudtuk Jézus származását.