Egy arab ápoló mondta el a Smát egy haldokló zsidó beteg életének utolsó pillanataiban

Miután szembesült azzal, hogy Slomó Galszter chábád rabbihoz nem fog időben megérkezni a családja a kórházba, Ibrahim Maher úgy döntött, ő fogja elmondani a Smá Jiszráél imát a távozást megelőző pillanatokban.

Miután szembesült azzal, hogy Shlomo Galster chábád rabbihoz nem fog időben megérkezni a családja a kórházba, hogy elbúcsúzzon tőle, a Ha’emek Orvosi Központ COVID osztályának főápolója, Ibrahim Maher úgy döntött, ő fogja elmondani a Smá Jiszráél imát a haldokló éltének utolsó pillanataiban.

Az orvosi központ COVID osztályának munkatársai azzal kényszerültek szembesülni, hogy az idő túl rövid ahhoz, hogy a rabbi családja megérkezzen, mielőtt a rabbi elhagyja a világunkat, ezért nem lesz, aki elmondja vele, esetleg helyette a Smá Jiszráél imát, amit a zsidó emberek lehetőség szerint az elkerülhetetlen halállal szembesülve, életük utolsó pillanataiban mormolnak el.

Éppen ezért a koronavírus osztály arab származású vezető ápolója, Ibrahim Maher, aki a kórházba kerülése óta kezelte Galstert, vállalta magára, hogy elmondja a Smát, anélkül, hogy tudta volna fejből a héber nyelvű ima pontos szövegét.

„Tudtam, hogy vallásos ember, és fontos lenne számára, hogy a családja imádkozzon vele” – mondta Maher az Israel Hayomnak. „Ugyan nem ismerem pontosan a teljes imaszöveget, de tudtam, milyen fontos, hogy hallja a Smá Jiszráél szavait. Ismertük őt és a családját. Szerettük. Imádkoztunk vele, saját és családja érdekében”.

„Világos volt számomra, hogy azt akarta, mondjuk el a smá imát érte. Egy az Istenünk”

– folytatta Maher.

A főápoló elmondta, hogy amikor Galster családja megérkezett a kórházba, már tudták, a rabbi eltávozott.

„Fontos volt számomra, hogy a lánya tudja, és talán egy kicsit meg is vigasztalja őt és a családját, hogy legalább sikerült elmondanunk a Smát” – tette hozzá.

Galster lánya így nyilatkozott az Israel Hayomnak: „Nehéz és szomorú nap volt. Apám egyfolytában azt ecsetelte, mennyire odaadó gondozásban volt része, és azt, hogy milyen hálás volt Mahernek és az egész csapatnak”.

Újra megnyitnak a izraeli üzletek, edzőtermek és iskolák

Az edzőtermek és az uszodák viszont csak olyanokat engednek belépni, akiket már beoltottak.