Sikeres fogolycsere: hazatérhetett a Szíriába „áttévedt” izraeli nő

A cserét az oroszok közvetítették, és a névtelen fogoly Moszkván keresztül repülhetett haza. 

Csütörtök késő este Tel Aviv, Ben Gurion reptéren landolt az a repülőgép, amelynek fedélzetén ott ült a Szíriába tévedt izraeli nő,  akinek hazatérését közel két hét diplomáciai harc után sikerült elérni – írja az Ujkelet.live 

A névtelen hölgyet a járaton Asher Hajun, Benjamin Netanjahu miniszterelnök munkatársa, Járon Bloom, a hadifoglyok és az MIA visszatérésével kapcsolatos tárgyalások kormánykoordinátora, a Nemzetbiztonsági Tanács képviselői valamint az egészségét ellenőrző orvos kísérte.

A mentőjáraton érkező orvos szerint a szerda óta orosz fogságban levő izraeli állampolgár jó egészségi állapotban van.

A Szíriába tévedt fogoly személyazonosságát úgy tűnik nemzetbiztonsági titoktartással kezelik, csak annyit tudni róla, hogy elvileg Moszkván keresztül érkezett haza, még a felszállás előtt beszélt családjával, valamint a héber média beszámolói szerint a Shin Bet belső biztonsági szolgálata is kihallgatta.

Netanjahu február 8-án és február 13-án beszélt Putyinnal, hogy segítséget kérjen a nő hazahozatala ügyében, és ezután Meir Ben-Shabbat nemzetbiztonsági tanácsadó és Putyin politikai tanácsadója tovább folytatták a tárgyalásokat.

„Néhány nappal ezelőtt egy fiatal izraeli nő átlépte Szíria határát. Kétszer beszéltem Vlagyimir Putyin orosz elnök barátommal. Kértem, hogy hozza vissza a lányt, és intézkedett” – írta Netanyahu a nyilatkozatban.

A Miniszterelnöki Hivatal megköszönte Putyin segítségét, és közölte, hogy Izrael tegnap két szír pásztort engedett szabadon, akik rossz szándék nélkül lépték át az izraeli határt. A lépést széles körben a szíriai fogolycsere biztosítékának tekintették.

A két pásztort a Vöröskeresztnek adták át a Kuneitra átkelőhelynél csütörtökön. A szíriai SANA állami hírügynökség később megerősítette a cserét, és a „szír foglyokat” Mohamed Husszein és Tarek al-Obeidan néven azonosította.

A szíriai területre tévedt izraeli nő személyazonosságát homály fedi, állítólag egy 25 éves Modiin Illitből származó lakos, aki szakított az ultraortodox közösséggel.

Az viszont nem világos, mit keresett a Golánon, a szír határ közvetlen közelében.

Az Axios híroldal izraeli kormánytisztviselőkre hivatkozva azt állítja, hogy a nő arabul tanult, és a közelmúltban a déli határon Gázába akart átlépni, de abban megakadályozták.

Héber sajtóértesülések szerint a nőnek valószínűleg egy olyan Hermon-hegy közelében található területről sikerült átlépnie a szír határt, ugyanis ott nincs biztonsági kerítés.

Az Axios híroldal arról is beszámolt, hogy a nő egy szír faluban szóba elegyedett a helyi lakosokkal, akik azonnal riasztották a katonaságot. Így kerülhetett fogságba, mivel a szír hírszerzés, nyilvánvalóan kémnek vélte.

EPA/ATEF SAFADI

Blinken szerint is Izrael része a Golán-fennsík

Viszont kihátrált a szuverenitás elismerése elől. Blinken szerint Aszaddal és Iránnal nincs miről tárgyalni.