Blinken szerint is Izrael része a Golán-fennsík

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn elmondta: a jelenlegi körülmények között támogatja, hogy Izraelhez tartozzon a Golán-fennsik, de kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy Trump elismerte azt az ország részeként. A stratégiai kérdést a CNN tette fel – írja a Times of Israel.

„Nézze, eltekintve a jogi kérdésektől, stratégiai szemmel nézve a Golán-fennsík nagyon fontos terület Izrael számára. Asszad továbbra is hatalmon van Szíriában, és Irán is jelen van a területen, az általuk támogatott katonai szervezetek – ezek mind jelentős biztonsági kockázatot jelentenek Izraelnek. Ilyen körülmények között a Golán-fennsík feletti irányítás fontos Izrael számára” – mondta a külügyminiszter.

Blinken jelezte, hogy a jövőben felülvizsgálhatják a terület hovatartozását.

„A jogi kérdés más. Idővel változik a helyzet Szíriában, és akkor felül kell vizsgálnunk ezt a helyzetet, de addig még sok idő van hátra”

– tette hozzá.

Donald Trump 2019-ben ismerte el Izrael szuverenitását a stratégiai jelentőségű Golán-fennsík felett, amit Izrael Szíriától szerzett meg a hatnapos háború során. Az annektálást azonban a nemzetközi szervezetek nem ismerték el. Ezzel szemben az előző amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo még el is látogatott a területre, és Izrael központi részének nevezte azt. Elítélte az „európai szalonok és az amerikai elitek” nyomását, miszerint Izraelnek vissza kellene adnia a Golán-fennsíkot Szíriának.

„Képzeljék, ha Asszad birtokolná ezt a területet, mekkora fenyegetést jelentene Izraelre és a nyugati világra”

– mondta Blinken.

Az amerikai külügyminiszter megerősítette: Jeruzsálemet továbbra is Izrael fővárosaként tartják számon, és az Egyesült Államok nem szeretne palesztin fővárost kialakítani a város keleti részén.

Trump – szakítva a globális közösség hagyományaival – elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és az amerikai nagykövetséget is a városba költöztette. Ugyanakkor a Biden-adminisztráció a kétállami megoldást támogatja az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére. „A feleknek az úgynevezett végső státuszról kell tárgyalniuk egymással, és ettől sajnos még nagyon messze állunk” – mondta a külügyminiszter.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az átmeneti időszak során tárgyalt egymással Biden és Benjamin Netanjahu, sőt, a két kormány más tisztviselői is beszéltek egymással. Arra a kérdésre, hogy a hivatalba lépés óta eltelt időszakban miért nem beszéltek, Blinken csak annyit mondott: biztos abban, hogy a közeljövőben találni fognak alkalmat a beszélgetésre.

Ezt Netanjahu is megerősítette, aki elmondta: számít arra, hogy Biden hamarosan hívni fogja. Kettejük szövetségét erősnek nevezte, bár azt elismerte, hogy vannak véleménykülönbségek.

Biden távolságtartó lehet Izraellel és Szaúd-Arábiával szemben is

Az új adminisztráció közölte: szakít Trump hagyományaival. Biden kulcsfontosságú beszédében nem említette Izraelt, amikor arról beszélt, újra megerősítené szövetségeit.