Lopott kolozsvári 19. századi zsidó irat került elő New Yorkban

Egy régiségekre szakosodott New York-i aukciósház mégsem adja el azt a temetési jegyzőkönyvet, amely a kolozsvári zsidó közösséghez tartozik, miután kiderült, hogy a jegyzőkönyvet a holokauszt során lophatták el.

A 19. századból származó, kézzel írt temetkezési jegyzőkönyvet csütörtök délután bocsátották volna árverésre, de a kolozsvári zsidó közösség tiltakozására levették az aukciós tárgyak közül.

„Minden, a kezünkbe kerülő emléktárgyat részletesen megvizsgálunk” – mondta Daniel Kestenbaum, az aukciós ház igazgatója a The Algemeinernek.

A kolozsvári zsidó közösség nyílt levele megjelent a román Baabel magazinban is. A levélben az áll, hogy ismeretlenek illegálisan vették magukhoz a jegyzőkönyvet, és mivel lopás történt, az emléktárgyra az 1947-es párizsi békeszerződés vonatkozik.

Az Egyesült Államok, Románia, és Magyarország által is aláírt szerződés szerint minden jog megilleti az ellopott tárgyak jogos tulajdonosait, amely a jegyzőkönyv esetében a kolozsvári zsidó közösség.

Robert Schwartz, a kolozsvári zsidó közösség elnöke elmondta: tudni szeretné, hogy került New Yorkba a jegyzőkönyv. Hangsúlyozta: nem akarnak harcolni senkivel, de tudni szeretnék, ki által került a tengerentúlra a 19. századi emlék. A papírra egy genealógus talált rá, aki az aukciókat böngészte az interneten.

Schwartz szerint történelmi és művészi értéke mellett a jegyzőkönyv eszmei értéke is fontos: segít a helyi zsidó közösség újjáépítésében, ugyanis a kolozsváriak legtöbb emlékét elrabolták, vagy megsemmisítették a holokauszt során.

1944 előtt körülbelül 16 ezer, többségében magyarul beszélő zsidó élt Kolozsváron, többségüket az auschwitzi haláltáborba szállították. A helyi zsidó közösség mai létszáma körülbelül 400 főre tehető.

Lopott magyar zsidó kincsek online árverésen

Több mint 20 éve zajló folyamat, hogy ismeretlenek szisztematikusan fosztják ki a magyar zsidó ortodoxiát, amelynek felbecsülhetetlen értékű történelmi irataival árveréseken próbálnak hasznot szerezni.