Lopott magyar zsidó kincsek online árverésen

Több mint 20 éve zajló folyamat, hogy ismeretlenek szisztematikusan fosztják ki a magyar zsidó ortodoxiát, amelynek felbecsülhetetlen értékű történelmi irataival árveréseken próbálnak hasznot szerezni. 

Minden valószínűség szerint se szeri, se száma a világban tolvajok által eltulajdonított magyar zsidó történelmi iratoknak. A napokban egy felbecsülhetetlen értékű tételre lehet licitálni. A magyar ortodox zsidó közösség most harcba száll ellopott kincseiért — írja a vidéki zsidóság értékmegőrzésével foglalkozó Bennem Élő Eredet.

A pár hónapja szerveződött közösség honlapján azt írja, hogy az aggályos jelenségre egy kutató hívta fel a figyelmet, különös tekintettel a jövő héten esedékes legújabb online árverésre.

A február 15-re kiírt nyilvános aukción egy 62 (!) tételből álló csomagot hirdettek meg 3500 dolláros kikiáltási áron.

A többnyire magyar és német nyelveken 1830 és 1944 között írt rabbinikus dokumentumok között nemcsak halálozási és születési adatok találhatók, hanem különféle szerződések, magánlevelezések, és egyéb, a közösség tagjait érintő felekezeti iratok. Ezek zöme magyarországi zsidó közösségek tulajdonában állt.

illusztráció

A Bennem Élő Eredet által az Izraeli Nemzeti Könyvtárban, és a Zsidó Nép Központi Történelmi Archívumában (The Central Archives for the History of the Jewish People) megkeresett szakértők úgy vélik, hogy legalább 20 éves jelenség a magyar dokumentumok különböző árverésen való szerepeltetése. A mostani tételről azt mondták, hogy azok

felbecsülhetetlen kincset képeznek, amelyhez az is alapot adhat, hogy a dokumentumokban kiemelkedő rabbik tanítványainak, jelentős ortodox hitéleti vezetők kéziratai, és személyes elmélkedései is szerepelnek.

A beszámolóban megszólal Lózsy Tamás, aki a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség levéltárának egyik munkatársa. Szerinte

egyértelműen lopás történt, igaz, ezt bebizonyítani legalább olyan nehéz, mint azt, hogy pontosan meghatározzák, honnan is tűntek el az iratok. 

Lózsy jelenleg azon fáradozik, hogy a közösség mozgósítson mindent és mindenkit, amit és akit csak tud azért, hogy az iratokat visszaszerezzék. Ehhez Amerikában is meg fognak keresni — reményeik szerint az ügyet anyaglag is támogató — szervezeteket, magánembereket.

Eredeti ötlet: elindult a vidéki zsidóság múltját feltáró Bennem Élő Eredet

Pozitív példákkal, érdekes és eddig kevésbé ismert családok történeteivel foglalkozik a Bennem Élő Eredet projekt, amely a magyar vidéki zsidóság hatását és társadalomformáló szerepét vizsgálja interaktív, közösségépítő szándékkal.