Összefognak a világ polgármesterei az antiszemitizmus ellen

„Az antiszemitizmus nem valami elvont fenyegetés. Világszerte jelen van a városokban, és szembe kell szállnunk vele” – mondta Uwe Becker, Frankfurt polgármestere.

Március 16-án tartják a polgármesterek első globális antiszemitizmus elleni világtalálkozóját – számol be róla a The Jerusalem Post. A videokonferenciának Frankfurt vezetése lesz a házigazdája, és igyekeznek meggyőzni a világ városainak vezetőit, hogy számolják fel a helyi antiszemita törekvéseket, az előítéletességet és a gyűlöletet.

Ez nagy kihívás, ugyanis az antiszemitizmus több formában is megjelenhet a városokban. Mivel az antiszemitizmussal szemben hozott jogszabályok nemzeti, vagy nemzetközi szintű rendelkezések, a hétköznapi helyzetek sokszor észrevétlenül maradnak. A helyi oktatási, bűnüldözési, közösségi kezdeményezések sokkal hatékonyabbak lehetnek az ilyen esetekkel szembeni fellépésre.

A videokonferencia egyfajta ötletbörze lesz, az oktatás, a biztonság, és a vallásközi kapcsolatok mellett pedig megvitatják a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség (IHRA) antiszemitizmus definícióját is.

Frankfurt polgármestere, Uwe Becker mellett felszólal Pittsburgh, Athén, Brüsszel, Tirana és Bologna polgármestere is. Becker szerint az antiszemitizmus mindenhol jelen van, és kézzelfogható fenyegetést jelent.

„Polgármesterként, városvezetőként felelősségünk megvédeni a közösségeinket, és biztosítani a zsidók életét a városokban. Az értékrendünket át kell ültetni a gyakorlatunkba is”

– mondta Becker, aki Izrael egyik legelkötelezettebb támogatója a német politikai életben.

Tartományi kormánytag szólt be Merkelnek Izrael védelmében

A zsidó élet és az antiszemitizmus elleni harc kormányzati felelőse szerint Németországnak jelentősen változtatnia kellene az Iránnal fennálló viszonyán.