Mongolként lép izraeli tatamira a perzsa cselgáncs világbajnok

A 29 éves dzsúdós 2019-ben hagyta el szülőhazáját, miután az iszlamista rezsim sportvezetése a családja fenyegetésével kényszerítette, hogy szándékosan elveszítsen mérkőzéseket, nehogy az izraeli Szagi Mukival kelljen megmérkőznie. Iráni sportolóknak ugyanis tilos izraeliekkel versenyezniük.

Amint annak idején mi is hírt adtunk róla, Szaid Mollaejnek a 2019-es, tokiói világbajnokságon címvédőként a negyeddöntő után a bronzmeccset is el kellett veszítenie, hogy a dobogón se állhasson együtt az izraelivel. Muki akkor világbajnok lett, de sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nagy riválisával, Mollaejjel nem küzdhetett meg.

Az iráni sportoló a történtek után Németországban kért menedéket, majd a menekültstátuszt a Mongóliától kapott állampolgárságra cserélte, amit tavaly a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is elismert. Így elhárult annak akadálya, hogy az azóta közeli barátságot kötő két sportoló egymás ellen is összemérhesse erejét Izraelben.

Az olimpiai kvalifikációs tel-avivi Grand Slam-versenyre érkezett Mollaej – a judoinfo.hu szaklap tájékoztatása szerint – azt mondta, örül annak, hogy Izraelben lehet, biztonságban érzi magát, és eljött az ideje a versenyzésnek. Szagi Muki pedig arról beszélt, hogy örömmel megküzd az ex-iránival.

„Ez még közelebb hozhatja Iránt Izraelhez, és egyszerűen megmutatja, hogy a sport miként képes összehozni az embereket és átlépni a határokat”

— mondta a világbajnok izraeli dzsúdós.

A csütörtöktől szombatig tartó viadalon magyar részről 13 cselgáncsozó lép tatamira Szegedi Dániel (66 kg), Pupp Réka (52), Karakas Hedvig (57), Szabó Frigyes (73), Ungvári Attila (81), Tóth Benedek (81), Gercsák Szabina (70), Tóth Krisztián (90), Gőz Roland (90), Cirjenics Miklós (100), Vég Zsombor (100), Sipőcz Richárd (+100) és Szigetvári Mercédesz (+78) személyében.

Kicselezte hazáját az iráni dzsúdós, akinek megtiltották, hogy izraelivel mérkőzzön

Szaid Mollaej a tavalyi tiltás után nem tért vissza Iránba, mert félt a politikai vezetés haragjától. Az idei olimpiára új megoldást talált.