Nikki Haley lehet a republikánus elnökjelölt 2024-ben

A mérsékelt konzervatívok első számú elnökjelöltjévé lépett elő Nikki Haley – írja a Jewish Telegraphic Agency. Haley jelölése az Izrael-barát zsidóknak is kedvezhet, akik Trump külpolitikája miatt kedvelték meg a republikánusokat az elmúlt négy évben.

Haley korábban Dél-Karolina kormányzója, és Trump korábbi ENSZ-nagykövete is volt. Pénteken azonban egy interjúban jelezte, hogy szakít a korábbi elnök politikai irányvonalával. Trump választások utáni retorikája, ami a demokraták szerint a Capitolium ostromához vezetett, az utolsó csepp volt a pohárban.

„El kell ismernünk, hogy lehúzott minket. Olyan irányba indult el, amerre nem kellett volna, nekünk pedig nem kellett volna hallgatnunk rá, követnünk őt. Nem engedhetjük meg, hogy ez újra megtörténjen” – mondta Haley.

Haley lépése kockázatos:

Trumpnak továbbra is akkora hatalma van a Republikánus pártban, hogy a szenátorok félnek ellene lépni az impeachment-eljárásban.

Viszont ha valaki, akkor éppen ő tudja, mikor kell kockázatos lépéseket tenni: egy 2015-ös mészárlás után levette a konföderációs zászlót a Capitolium épületéről.

Ez egyébként botrányt keltett volna, a mészárlás azonban rasszista indíttatású volt, tehát mindenki megértette Haley lépését.

A Trump irányvonalával való szakítás más republikánusokat is arra késztethet, hogy állást foglaljanak.

A zsidók szívesen állnak be Haley mögé, és elnökjelölti törekvéseit is támogatják, hiszen ENSZ-nagykövetként is Izrael-barát politikát folytatott. Különösen azután tűnhet szimpatikusnak Haley, hogy a január 6-ai zavargások körül megjelent az antiszemitizmus is. Haley több zsidó szervezettel is jó viszonyt ápol, köztük a Republikánus Zsidó Koalícióval is.

2019-es önéletrajzi könyvében viszont azt írta, Trumppal való viszonyukat „furcsa tisztelet” övezte, bár amikor kiderült, hogy Marco Rubiot támogatja az elnökválasztáson, Trump egy tweetben alázta meg őt. Azonban Haley szerint Trump már nem sokáig fog élni a köztudatban, túlságosan ráégett a bukott elnök képe.

Mi lesz a zsidó konzervatívokkal Trump után?

Trump a választási vereség nem beismerésével a capitoliumi zavargásokkal kapcsolatos kijelentéseivel haragította magára konzervatív zsidó támogatóit.