Menekültáradatot okozhat a durvuló jemeni polgárháború

Több százezer ember kényszerülhet elmenekülni otthonából a jemeni kormányerők kezén lévő Márib tartományban a síita húszi lázadók offenzívája miatt – figyelmeztetett kedden az ENSZ.

A világszervezet tisztségviselői szerint a harcok egyben tovább bonyolíthatják a konfliktus rendezését szolgáló diplomáciai erőfeszítéseket.

A földgázban- és olajban gazdag nyugat-jemeni tartományban találtak korábban menedékre az ország más térségeiben dúló harcok elől menekülők, ami a lakosságszám gyors növekedéséhez vezetett.

A frontvonal jelenleg mintegy 30 kilométerre húzódik Márib város nyugati határától – közölte egy jemeni tisztségviselő a Reuters hírügynökséggel.

„A város megtámadása kétmillió civilt tenne ki veszélynek, s százezreket sarkallhat menekvésre elképzelhetetlen humanitárius következményekkel”

– jelentette ki Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyek összehangolásáért felelős irodájának vezetője.

Martin Griffiths, az ENSZ jemeni különmegbízottja szerint a harcok térségbeli kiújulása komoly aggodalmakat kelt, különösen az ENSZ és az Egyesült Államok diplomáciai erőfeszítései közepette.

Az amerikai külügyminisztérium kedden felszólította a húszikat, hogy hagyjanak fel offenzívájukkal, és térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz. A tárca a húszik támadását olyan csoport cselekményeként minősítette, amely nem érdekelt a békében vagy a lakosok életét sújtó háború befejezésében.

A lázadók a Márib elleni offenzívával párhuzamosan fokozták a Szaúd-Arábia elleni dróntámadásokat.

Nadzsib asz-Szaádi jemeni tájékoztatási miniszter szerint az utóbbi napokban támadás ért négy menekülttábort is a város keleti határában. Mint mondta, két létesítményt evakuálni kellett.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint az utóbbi egy évben 106.449 ember menekült el a máribi frontvonalak mentén különböző fokú intenzitással folytatott harcok elől. A szervezet figyelmeztetett, hogy további 385 ezer ember kényszerülhet menekülni, amennyiben jelentősen megváltozik a frontvonal.

Az IOM szerint 125 menekülttábor van Márib térségében.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán által támogatott húszi síita felkelők és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között. Utóbbiakat 2015 óta támogatja a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció.

A jemeni polgárháborúban milliók váltak földönfutóvá és több mint 233 ezer ember vesztette életét. Az ENSZ szerint a világ legnagyobb humanitárius tragédiája alakult ki az országban, ahol a mintegy 28 milliós lakosság 80 százaléka szorul segítségre alapvető szükségleteinek kielégítésében.

Iránt segítheti jemeni kivonulásával az Egyesült Államok

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója bejelentette, hogy az USA kiszáll a jemeni polgárháborúból.