Már négymillió izraeli kapta meg a COVID elleni védőoltást

Négymillió izraeli, vagyis az ország teljes lakosságának mintegy 44 százaléka kapta meg a koronavírus elleni vakcina első adagját – jelentette be kedden a az izraeli miniszterelnöki hivatal.

A legújabb mérföldkővel az immunizálásra jogosultak mintegy kétharmada megkapta az első Pfizer-BioNTech vakcinát.

Mintegy 1.966.000 jogosult izraeli még nem kapta meg egyik adagot sem, és körülbelül 2,6 millió izraeli kapta mindkét adagot, majd 3 millió izraeli pedig még nem jogosult oltásra, köztük a 16 évesnél fiatalabbak és a COVID-19-ből már felépültek.

A négymilliomodik beoltottal Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Yuli Edelstein egészségügyi miniszter találkozott Jeruzsálemben.

Netanjahu sürgette azt az 570 ezer 50 éves és annál idősebb embert, akik még nem kapták meg a védőoltást, hogy mindenképpen menjenek el beoltatni magukat, megjegyezve, hogy ebben a korosztályban a leg magasabb a súlyos betegek és a halálozás aránya.

„Ha valaki nem megy be beoltatni magát amiatt a kis kellemetlenség miatt, ami a legrosszabb esetben néhány órán át tartó mellékhatást jelent, akkor magára vállalja a halál és a súlyos betegség kockázatát” – mondta.

Netanjahu hozzátette:

„Az ember nem csak magát mentheti meg, de ha valaki nem oltatja be magát, úgy nagyon sokakat megbetegíthet, ami komoly kihívást jelentene kórházaink számára, és akkor kénytelenek leszünk új zárlatot bevezetni. „

Az izraeli miniszterelnök megismételte azt az állítását is, miszerint Izrael „teljesen maga mögött hagyhatja a koronavírust”, ha az 50 éven felülieket beoltják.

Izrael világvezető oltási kampánya az elmúlt hetekben lelassult, nagy részben a szkepticizmus miatt van.

A héten feloldották a korábbi zárlatot, azonban csak azok vehetnek részt például sporteseményeken vagy látogathatnak éttermeket, akik beoltatták magukat vagy korábban már átestek a vírusfertőzésen.

A vonakodás az 50 év alatti izraeliek körében volt a legszembetűnőbb, beleértve a tantestületeket is. A kormány azt a törvényjavaslatot kívánja elfogadni, amely előírja, hogy minden olyan munkavállalónak, akinek nagy a kitettsége vagy be kell oltani magát vagy kétnaponta vírustesztet kell végeznie.

A jogi intézkedések mellett számos más kezdeményezés is ösztönzi az embereket az beoltatásra, például ingyenes ételosztás, de sok vállalat is ösztönzést nyújt dolgozóinak, akik hajlandóak beoltatni magukat.

Netanjahu: „Már csak 570 ezer 50 év felettit kell beoltani, hogy vége legyen a koronavírus járványnak”

„Izrael lesz az első a világon, mely megszabadul a vírustól” – mondta az izraeli miniszterelnök. A jövő héten újranyitják az országot.