Több száz neonáci vett részt egy antiszemita rendezvényen Madridban

A rendezvényen antiszemita szónoklatok is elhangoztak, nem volt ritka az „A zsidó a hibás!” jelszó sem. Spanyolországi zsidó szervezetek vizsgálatot sürgetnek az esettel kapcsolatban – írja az Arutz7, izraeli hírportál.

Körülbelül 300 ember vett részt a spanyol főváros egyik temetője közelében tartott eseményen, ahol Hitler csapatai mellett harcoló veteránok nyugszanak. Sikerült filmre venni az egyik szónok által mondottakat:

„Kötelességünk harcolni az ellenség által ismét meggyengített Spanyolországért és Európáért. Az ellenség most is ugyanaz csak most maszkot visel: a zsidó”.

A náci Németországot éltető szélsőjobboldali gyűlések viszonylag ritkák Spanyolországban, ahol sokak keserű emlékeket ápolnak Francisco Franco diktatúrájáról, aki a második világháború idején a nácik pártjára állt, majd Spanyolországot 1975-ig kormányozta.

De mint sok más európai országban, Spanyolországban is nőtt a jobboldali populizmus az utóbbi években.

2019-ben a Vox populista jobboldali párt az ország harmadik legnagyobb politikai tömörüléseként léphetett be először a parlamentbe, ahol a 350 helyből 52-et szerzett meg.

A Spanyol Zsidó Hitközségek Szövetsége hétfői közleményében felszólította az ügyészeket, hogy indítsanak vizsgálatot az eseményen részt vevők ellen.

Az előbb említett, szónokló fiatal nő azt is mondta: „A zsidó bűnös, és a Kék Hadosztály harcolni fog ellene”.

A Kék Hadosztály, egy kis neonáci hálózat, nevét azon spanyol önkéntesek egységeiről kapta, akik a második világháború idején Oroszországban harcoltak Adolf Hitler náci Németországának csapatai mellett. A különítmény tagjait abban a temetőben temették el, ahol az eseményre sor került.

Miért hirdet a Magyar Nemzet náci rendezvényt?

Nem Magyarországot, és főleg nem Európát védték ezek a „hősök”. Szalai Kálmán írása.