Irán azzal fenyegetőzik, hogy a jövő héten kirúgja az ENSZ nukleáris ellenőreit

Az iráni külügyminisztérium azt közölte, hogy megakadályozza az ENSZ felügyelőinek, ha a nukleáris megállapodásban részt vevő felek „nem teljesítik kötelezettségeiket” – írja Times of Israel.

Irán hétfőn megismételte fenyegetését, hogy leállít bizonyos nukleáris ellenőrzéseket, ha az ország atomprogramját korlátozó 2015-ös megállapodás más felei február 21-ig „nem teljesítik kötelezettségeiket”.

„Mindezek az intézkedések visszafordíthatók lesznek, feltéve, ha a többi fél betartja kötelezettségeit”

– mondta Saeed Khatibzadeh, a külügyminisztérium szóvivője az IRNA iráni hírügynökségnek.

Az iráni törvényhozás által decemberben elfogadott törvényjavaslat felhatalmazza a kormányt, hogy február 21-én állítsa le az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés (NPT) „kiegészítő jegyzőkönyvének végrehajtását”, amennyiben az Egyesült Államok nem szünteti meg az egyoldalú szankciókat, vagy ha az Iránnal kötött megállapodás más fontos partnerei nem segítenek Teheránnak ezen szankciók megkerülésében.

Jelenleg az ilyen ellenőrzéseket a jegyzőkönyv alapján, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) rendszeres ellenőrzése mellett végzik.

Khatibzadeh figyelmeztetése néhány nappal azután történt, hogy a NAÜ megerősítette, hogy Irán megkezdte az uránium magasabb fokú dúsítását, mellyel ismét megsérti a 2015-ös nukleáris megállapodást.

Irán 2015-ben, Amerikával és más nagyhatalmakkal együtt írta alá a plutónium és uránium vagy ötvözeteik dúsításának és birtoklásának 15 évre szóló tilalmát az úgynevezett közös átfogó cselekvési terv (JCPOA) keretein belül.

Irán, az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország között létrejött megállapodás Teherán nukleáris ambícióinak megfékezésére jelentős részben a múlté, mióta

Donald Trump volt amerikai elnök 2018-ban visszalépett belőle és újraindította az Iszlám Köztársaság elleni szigorú szankciókat.

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy kész visszatérni az egyezséghez, ha Irán ismét késznek mutatkozik megfelelni az abban megfogalmazottaknak. Mindkét fél azt követelte, hogy a másik lépjen először, ez egyelőre patthelyzetet eredményezett.

A legutóbbi iráni jogsértések között szerepel a dúsított urániumkészlet túllépése, a megengedett tisztasági szint feletti dúsítás és a megengedettnél fejlettebb centrifugák használata.

A száműzött iráni koronaherceg szerint közel az ajatollahok uralmának vége

Reza Pahlavi, az utolsó iráni sah fia úgy hiszi, az iráni nép legnagyobb része elégedetlen a kormánnyal, és szívesen békét kötnének Izraellel.