Gideon Száár a botrányok ellenére hallgat a Lincoln Projecttől érkező tanácsadóiról

Ahogy arról a Neokohn is beszámolt, Gideon Száár a múlt hónapban megbízta Steve Schmidtet, Stuart Stevenst, Rick Wilsont és Reed Galent, a Lincoln Project alapítóit, hogy legyenek segítségére a március 23-án megrendezésre kerülő parlamenti választások előkészületében. A Lincoln Project amerikai republikánus-konzervatív politikusokból álló, kifejezetten Trump-ellenes formáció — írja a The Jerusalem Post.

A miniszterelnöki pozícióra hajtó Gideon Száár nem kommentálta, hogy miért alkalmazza amerikai tanácsadót, akiket egyébként azzal is vádolnak, hogy segítettek eltussolni a Project társalapítójának pedofil-botrányát, és hogy milliókat tettek zsebre a politikai akciócsoportjuk (PAC) által gyűjtött pénzből.

A 2019 végén megalakított Lincoln Projectet jelenlegi és korábbi republikánusok azzal a céllal hozták létre, hogy megakadályozzák Donald Trump újraválasztását, és hogy legyőzzék a Trump-barát republikánusokat, akik újraválasztásért indultak a szenátusban.

Sokan azt gondolják, hogy a Lincoln Project tanácsadói olyan, Netanjahuról szóló negatív hirdetésekkel segíthetik Száárt, mint amilyeneket Trumpról is csináltak.

Schmidt korábban azonban lemondott pozíciójáról a Lincoln Projectben, miután kiderült, hogy

a társalapító John Weavert több mint 20 fiatal férfi vádolta meg szexuális zaklatással.

Az Associated Press és más csatornák is azt adták hírül, hogy a PAC által gyűjtött 90 millió dollárból körülbelül 50 millió a Lincoln Project alapítóinak cégeinél landolt.

Egy magas rangú Likud párti politikus sem kívánta kommentálni, hogy a pártjukból kivált Száár amerikai kampánytanácsadókat foglalkoztat:

“Nem töltünk időt azzal, hogy Gideonon gondolkodunk. Gideon és [a Yaminát vezető Naftali] Bennett csak úgy tud kormányt alakítani, hogy [a Jes Átidot vezető Jair] Lapid legyen a miniszterelnök, így korábbi támogatóik a Likudhoz csatlakoznak, mert egy valódi jobboldali kormányt akarnak.”

Viszont Netanjahu fia, Jair a napokban három cikket is posztolt Twitteren a Lincoln Projectről.

“Valaki szólna Gideon Száárnak?” írta egy Fox News cikk mellé, ami arról szólt, hogy a Lincoln Project vezetői legalább 10 szexuális zaklatási vádról tudhattak Weaver ellen még múlt júniusban – a vádlók közt két Lincoln Projectes munkatárs is volt. A cikk azt állította, hogy a most Száárnak dolgozó vezetők figyelmen kívül hagyták a vádakat.

Jair Netanjahu szintén megosztott egy posztot a The Jerusalem Post volt újságírójától, Caroline Glicktől, aki azt írta:

“A Lincoln Projectnek vége Amerikában, miután a vezetői eltussolták az egyik partnerük pedofil botrányait. De ne aggódjatok. A Project egyre erősödik Izraelben, Gideon Száárnak köszönhetően.”

Száártól azt várják, hogy egy kedden megrendezésre kerülő eseményen kommentálja a botrányt Az online eseményen Lahav Harkov, a The Jerusalem Post újságírója fogja kérdezni.

Esélylatolgatás az izraeli választások előtt

Folytatódik a szövetségkötés a kisebb pártoknál és az arab pártok szerepe is felértékelődik. Nagy Gabriella írása.