A Szent Korona Rádió feljelentése alapján a Facebook törölte Ungváry Krisztián Kitörés Napja-oldalát

A Szent Korona Rádió feljelentése utána Facebook letiltotta Ungváry Krisztián történész Facebook-oldalát, amely az 1945. február 11-i német kitörési kísérlettel foglalkozott – írja a Mandiner.

Mint arról a Neokohn is beszámolt, Ungváry Krisztián történész, ugyanis szerinte a „tragikus eseményt néhányan aktuálpolitikai célokra használják, és eltorzítva mutatják be az akkor történteket”.

A rádió szerint Ungváry egy polkorrekt virtuális sétát próbál csinálni a kitörési túrából.

„Ők fotelből, internet előtt, meleg szobából járnák be a helyszíneket és olvasnák az okoskodó, kimért megjegyzéseket. (…) Tiltott szó, tiltott esemény, tiltott téma lett a Kitörés, a Becsület Napja, sőt, még egy német vagy magyar második világháborús katonát sem lehet már posztolni a Facebookra anélkül, hogy az oldalt ne szankcionálnák, törölnék. Mi ebben élünk, meg sem próbálkozunk már sok téma felhozásával ezen a felületen. Viszont, ha már így van, akkor léptünk, és jelentettük Ungváry oldalát is. A fagyi visszanyalt” – írták.

Ungváry azt írja, hogy a törlés csak a Facebook-oldalt érinti, a kitoresnapja.hu oldal továbbra is él.

A törlés ellen panasszal él majd minden lehetséges fórumon. A történész szerint az ismeretterjesztés és emlékápolás mellett a mítoszrombolás is célja az oldalának.

A magyar szélsőjobb egy része évek óta becsület napja néven emlékezik a kitörési kísérletre, a benne részt vevő katonákat pedig hősöknek tekintik, amiért az előrenyomuló Vörös Hadsereggel álltak szemben. Népszerűek az évfordulós kitörés emléktúrák Budán, amiken a nyugat felé átjutni próbáló német katonák lehetséges útvonalát követik a résztvevők.

Miért hirdet a Magyar Nemzet náci rendezvényt?

Nem Magyarországot, és főleg nem Európát védték ezek a „hősök”. Szalai Kálmán írása.