„Rendkívül hatékonynak” találta a Pfizer oltóanyagát egy izraeli vizsgálat

A legnagyobb izraeli egészségügyi szolgáltató (Clalit) hétfőn ismertté vált jelentése szerint 94 százalékkal csökkent azoknak a száma, akiknek a Pfizer-vakcina mindkét dózisa után tüneteik lettek koronavírus-fertőzés miatt az MTI szerint.

Továbbá 92 százalékkal esett annak a valószínűsége is, hogy a beoltott embereknél súlyos betegséget idézzen elő a kórokozó.

Az izraeli lakosság több mint felét ellátó Clalit 600 ezer, Pfizer-vakcinával beoltott ember esetét hasonlította össze egy olyan 600 ezres – hasonló kórtörténettel rendelkező – csoporttal, akiknek tagjai nem kapták meg a vakcinát.

„Egyértelműen megállapítható, hogy a Pfizer koronavírus elleni vakcinája a gyakorlatban is rendkívül hatékony egy héttel a második dózis után, ahogy azt a klinikai vizsgálatokban is jelezték korábban”

– mondta Ran Balicer, a Clalit kutatási igazgatója. Hozzátette: az oltóanyag hatékonysága még nagyobb a második dózis beadása után két, illetve három héttel később.

Az izraeli járványadatokból kitűnik, hogy látványosan csökkent azoknak az 55 év felettieknek a száma, akik koronavírus-fertőzés miatt kórházba kerültek vagy súlyos tüneteket szenvedtek el. Izraelben a 60 év feletti korcsoporttal kezdték meg az oltókampányt.

A koronavírus miatt kórházi ápolásra szorulók vagy súlyosan megbetegedők aránya továbbra is emelkedik a fiatalabb korosztályokon belül, akiket később kezdtek el beoltani.

Nagyon jól vizsgázik a Pfizer oltóanyag Izraelben

Mindössze 20 megbetegedést regisztráltak annál a 128 ezer izraelinél, akik egy hete kapták meg a második védőoltást is.