Nagyon jól vizsgázik a Pfizer oltóanyag Izraelben

Mindössze 20 megbetegedést regisztráltak annál a 128 ezer izraelinél, akik egy hete kapták meg a második vakcinát is.

A világ első elemzése a teljesen beoltott betegekről azt mutatta, hogy a Pfizer vakcina legalább olyan hatékony, mint azt a klinikai vizsgálatok sugallják.

Az izraeli Maccabi Healthcare Services szerint 128.600 ember van, akiknél hét napja telt el azóta, hogy beindult a teljes oltásvédelem és közülük csak 20-an kapták el a koronavírust, ez 0,015%.

Cyrille Cohen, vezető immunológus szerint a Maccabi-tanulmányból ugyan hiányzott egy kontrollminta, de Cohen szerint

ha az általános izraeli társadalmat „tökéletlen” kontrollcsoportként vizsgálják, akkor a számítások szerint a vakcina kissé meghaladja a Pfizer klinikai vizsgálata által előrevetített 95% -os hatékonyságot.

„Ezek izgalmas eredmények, amelyek megerősítik azt a feltételezést, hogy a Pfizer vakcina nagyon hatékony” – mondta Cohen.

„Ha így folytatódik, akár az is lehet, hogy az oltás hatékonyabb, mint azt a Pfizer gondolta” – mondta a Anat Ekka Zohar, a kutatás mögött álló Maccabi elemzője.

„Bár ezek nagyon korai adatok, mégis igen fontosak és széles körű jelentőséggel bírnak, mivel az egész világ Izraeltől várja az oltás működésére vonatkozó jelzéseket”

– mondta.

Cohen, a Bar Ilan Egyetem professzora ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Maccabi eredményeit a Pfizer eredményeivel összehasonlító számítások kissé pontatlanok, mivel az izraeli társadalom egészében hiányoznak a Pfizer tesztalanyaitól ismert különféle részletek.

„Ezek lenyűgöző eredmények, azonban fontos elmondani, hogy nincs közvetlen kontrollcsoport vagy adatok az oltottak demográfiai és földrajzi adatairól” – mondta.

Ekka Zohar ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy „a 20 ember közül egyik sem került kórházba és nem szenvedett 38,5 foknál magasabb lázban. Ez azt jelezheti, hogy a vakcina akkor is megakadályozza a betegség súlyosbodását, ha az emberek megfertőződtek”, ugyanakkor hozzátette: „lehetetlen tudni, hogy a tüneteik milyenek lettek volna az oltás nélkül.”

Enyhül a járvány Izraelben, de terjednek az új variánsok

A járványügyi szakembereket aggasztja az, hogy terjednek a vírus új variánsai, és nő a fertőzöttek száma a gyerekek körében.