Megemlékeztek a koppenhágai hős biztonsági őrről

A terrortámadás túlélője szerint nekik köszönhető, hogy a zsinagógában lévők túlélték a merényletet.

Hat évvel a koppenhágai terrortámadás után a zsidó szervezetek és a támadás túlélői is megemlékeztek Dan Uzanról, a hős biztonsági őrről – számol be róla a The Algemeiner.

Uzant egy szélsőséges iszlamista ölte meg 2015 februárjában, az elkövetőt a rendőrség másnap reggel agyonlőtte.

Az egyik túlélő, Mette Bentow így beszélt az Algemeinernek:

„Hat év alatt sokat tanul az ember. Az idő előrehaladtával már másképp nézünk az eseményekre, és nem biztos, hogy a hosszútávú következmények megegyeznek a korábbi elképzeléseinkkel. A sebek, a hosszútávú következmények ma is velünk élnek, az életünk részei, de ettől még nem határozzák meg azt, amik vagyunk”.

Mint hozzátette:

„A családunk mindig emlékezni fog Dan Uzanra, az év minden napján, örökre a szívünkbe zártuk őt. Dan értékrendje, életvitele sokkal inkább meghatároz minket, mint halálának körülményei”.

Miután Mette legkisebb fia is 13 éves lett, és megtartották bar-micvó ünnepségét, megkérdezte a fiút, mi volt a legjobb abban a napban.

A fiú elgondolkodott, és így válaszolt: „legalább ma nem volt terrortámadás”.

A Zsidó Világkongresszus szintén megemlékezett az esetről egy 2017-es videóval, amiben Dan Uzan édesapja beszél fia elveszítéséről. Sokkolónak és elfogadhatatlannak tartja, hogy Dannek azért kellett meghalnia, hogy ezzel mások életét meg tudja védeni.

„Az ő elvesztésével kicsit magunkat, az életörömünket is elveszítettük. A kedvessége, a mosolya, az értékrendje, az erős egyénisége – minden nap gondolunk rá. Remélem, senkinek nem kell átélnie azt a fájdalmat és veszteséget, amit nekünk kellett”

– mondta az édesapa.

„Meg kell állítanunk a terrorizmust. Nem csak nekem, hanem minden szabad és demokratikus ember számára elfogadhatatlan. Küzdenünk kell a terrorizmus ellen, elsősorban a gyerekeink érdekében. Ha együtt igyekszünk, sikerülni fog”

– tette hozzá.

Dániában nem kaphatnak állampolgárságot a dzsihadisták gyermekei

Az eddigi szabályozással ellentétben ezentúl nem illeti meg automatikusan a dán állampolgárság azokat, akik olyan területen születtek, ahova csak illegálisan lehet belépni.