Dániában nem kaphatnak állampolgárságot a dzsihadisták gyermekei

Az eddigi szabályozással ellentétben ezentúl nem illeti meg automatikusan a dán állampolgárság azokat, akik olyan területen születtek, ahova csak illegálisan lehet belépni.

Nem kapják meg a dán állampolgárságot a dániai dzsihadisták külföldön született gyermekei — jelentette be csütörtökön a dán kormány.

Az eddigi szabályozással ellentétben ezentúl nem illeti meg automatikusan a dán állampolgárság azokat, akik olyan területen születtek, ahova csak illegálisan lehet belépni, illetve ahol törvénytelen tartózkodni.

Ezeknek a gyerekeknek a szülei hátat fordítottak Dániának, nincs okunk arra, hogy állampolgárságot adjunk nekik

— állt a bevándorlásügyi és integrációs minisztérium közleményében.

Dánia becslései szerint nagyjából negyven, Dániához kötődő dzsihadista tartózkodik jelenleg az Iszlám Állam terrorszervezet által korábban uralt területeken. Közülük tíz embert fogva tartanak — olvasható az MTI írásában. Arról nincsenek adatok, hogy a dán állampolgársággal is rendelkező dzsihadistáknak hány gyermeke születhetett.

Dániában 2016 óta törvénybe ütközik, ha valaki egy konfliktusövezetben terrorszervezethez csatlakozik és ott részt vesz a harcokban. A skandináv országban ezen a címen tizenhárom embert már el is ítéltek, közülük kilencet megfosztottak a dán állampolgárságtól és kiutasítottak az országból. A másik három személy csak dán állampolgársággal rendelkezett.

Az új szabályozás értelmében a kettős állampolgároktól ezentúl egyszerű közigazgatási rendelettel el lehet majd venni a dán állampolgárságot.