Irán már a negyedik, mutáns hullámra készül

Irán egészségügyi minisztere szombaton a negyedik Covid-19 hullám kapcsán figyelmeztetett, mely valószínűleg a mutálódott vírusvariánssal terjedne – írja az Algemeiner.

Hasszán Róháni elnök az állami tévében kijelentette, „a vészharangokat kongatjuk a negyedik hullám miatt”, miközben legalább kilenc délnyugati iráni várost „vörös” zónává neveztek ki az új esetek magas száma miatt.

„Nehéz napok vannak előttünk, és fel kell készülnünk a teljesen irányíthatatlan mutáns vírus elleni harcra, amely sajnos terjed az országban” – monda Saeed Namaki egészségügyi miniszter az állami tévén közvetített beszédében.

Namaki szerint a héten már egy olyan nő is meghalt az új, brit variáns következtében, aki nem utazott sehová, és így a variáns rövidesen „minden városban, faluban vagy családban jelen lehet”.

Namaki arra kérte az irániakat, hogy kerüljék el a sok emberrel tartott eseményeket, hogy „ne váljanak az esküvők temetésekké”.

Irán kedden kezdett oltani, elsősorban a kórházi személyzetnek adva az orosz Szputnyik vakcinát.

Az iszlám diktatúra 1,3 millió embert tervez beoltani március 20-ig.

Irán 1,5 millió esetett és 58 883 halottat ismert be a koronavírus eddigi áldozataiként.

Darabokban csempészte a Moszad Iránba a fegyvert, amivel megölték az iráni atomtudóst

Állítólag több mint húsz ügynök, köztük izraeli, illetve iráni állampolgárok hajtották végre a műveletet Farizade nyolc hónapos megfigyelését követően.