WFP: a szíriaiak 60 százalékának nem biztosított az élelmiszer-ellátása

A szír lakosság csaknem kétharmadának nem biztosított az élelmiszer-ellátása – közölte a Világélelmezési Program (WFP) a szombaton ismertetett jelentésében.

Az ország 12,4 millió polgára, vagyis a lakosság 60 százaléka nem jut elegendő táplálékhoz. A dokumentum szerint ezzel újabb csúcspontot ért el a rászorulók száma a polgárháború sújtotta államban.

„Minden korábbinál több szíriai kénytelen éhezéssel, élelmiszer-bizonytalansággal és szegénységgel szembesülni” – mondta Jessica Lawson WFP-szóvivő.

Tavaly májusban még 9,3 millió volt azok száma, akiknek nem volt biztosítva az élelmiszer-ellátásuk az országban. Lawson riasztónak nevezte a drámai növekedést.

Idén év elején az élelmiszerárak 33-szor voltak magasabbak a 2006-os árszinthez viszonyítva. A 2011-ben kitört konfliktus erősen sújtotta az ország gazdaságát, aminek következtében magasba szökött az infláció. Sok szíriai család az ENSZ adatai szerint teljesen rá van utalva a humanitárius segélyekre. A polgárháborúban eddig több mint 387 ezer ember vesztette életét, és milliók menekültek el az országból.

Izrael titkos kapcsolatot ápolhat Szíriával?

Basar Asszad szír elnök egyre kevésbé tűri meg az iráni jelenlétet Szíriával, és rádöbbent arra, hogy szüksége lesz Izrael segítségére.