Megütöttek egy 80 éves holokauszt-túlélő asszonyt egy londoni buszon

A támadó a szemtanúk szerint közben ezt kiáltozta: „Utállak titeket, zsidókat. Ez nem a ti helyetek. Ti vettétek el a pénzünket”.

A zsidó közösség biztonságát védelmező önkéntesek beszámolója szerint kedden megtámadtak egy 80 éves holokauszt-túlélő asszonyt, aki a rabbiként dolgozó fiával utazott egy buszon London északi részén – írja a Jewish News.

A stoke newingtoni eseményről a zsidó közösség védelmét biztosító szervezet, a Shomrim Twitter üzenetben számolt be, amelyben az olvasható, hogy a támadást elkövető nő a következő szitkokat vágta a kiszemelt áldozatai fejéhez: „Utállak titeket, zsidókat. Ez nem a ti helyetek. Ti vettétek el a pénzünket”.

Shomrim (Stamford Hill) on Twitter: „#HateCrime #AntiSemitismOutside @MetPoliceUk Stoke Newington on a @TFL 73 bus80 yr old Holocaust survivor & son a Rabbi, abused & punched to the head by a female „I hate you Jews, it’s not your place, you took our money” @MPSRTPC & @MPSHackney investigating CAD 4563 9/2/21 pic.twitter.com/3VVo5hQNDO / Twitter”

HateCrime #AntiSemitismOutside @MetPoliceUk Stoke Newington on a @TFL 73 bus80 yr old Holocaust survivor & son a Rabbi, abused & punched to the head by a female „I hate you Jews, it’s not your place, you took our money” @MPSRTPC & @MPSHackney investigating CAD 4563 9/2/21 pic.twitter.com/3VVo5hQNDO

A támadó az anyát és fiát „fejbe ütötte”, a Shomrim állításai szerint. Az Antiszemitizmus Elleni Kampány (CAA) a történteket „indokolatlan támadásnak” minősítette.

A CAA – amely az antiszemiták ellen kezdeményez polgári peres eljárásokat – közleményében úgy fogalmazott, hogy az elkövető „a támadás során a padlóra dobta a rabbi kalapját”. Hozzátette, hogy a holokauszt-túlélőt „traumatizálták” az események.

Az eset kedd délután háromnegyed három körül történt egy 76-os autóbuszon, amely Stoke Newington és Stamford Hill között közlekedett a CAA szerint.

„Az utasok kérték a buszsofőrt, hogy álljon meg, mivel az eset akkor történt, amikor egy rendőrségi épület mellett hajtott el, de a vezető erre nem volt hajlandó” – állítja a CAA.

„Ez egy újabb azon indokolatlan erőszakos cselekmények között, amelyeket mostanában a zsidó közösség tagjaival szemben követnek el” – mondta a szervezet szóvivője.

„A londoni közlekedési vállalatnak meg kell magyaráznia, hogy a buszsofőr miért nem tett semmilyen lépést, ezzel lehetővé téve a bántalmazást az erőszak és a többi utas tiltakozása ellenére is. A támadót mielőbb azonosítani kell, és a jog teljes eszköztárát bevetve eljárást indítani ellene” – tette hozzá.

Kiakadtak az antiszemita rendezőre Oxfordban

Zsidó hallgatók és a képviselő-testület felszólította az egyetemet, hogy törölje az eseményt Ken Loach rendező állítólagos antiszemitizmusa miatt.