Kiakadtak az antiszemita rendezőre Oxfordban

Zsidó hallgatók és a képviselő-testület felszólította az egyetemet, hogy törölje az eseményt Ken Loach rendező állítólagos antiszemitizmusa miatt – írja a The Jewish Chronicle.

Az Oxfordi Egyetem zsidó diákjainak egyesületének vezetője Samuel Benjamin a St Peter’s College és a The Oxford Research Centre in the Humanities (TORCH) által közösen szervezett eseményt „nagyon aggasztónak” minősítette hozzátéve, hogy az „az egyetem zsidó hallgatóinak kárára valósul meg”.

A képviselő-testület elnöke, Marie van der Zyl szintén az esemény előtt szólva azt mondta hogy „teljesen elfogadhatatlan”, hogy az Oxfordi Egyetem

„nem kellően óvatos és lehetővé teszi Ken Loach számára a hallgatók megszólítását”.

Van der Zyl hozzátette: „A felsőoktatási intézmények kötelesek gondoskodni hallgatóikról, ennek pedig része a zéró tolerancia politikája az antiszemitizmussal és azokkal szemben, akik a holokauszt jelentőségét lekicsinyítik vagy megtörténtét tagadják. Kapcsolatban állunk a zsidó diákokkal, és teljes mellszélességgel támogatjuk az esemény elítélését. Erre az eseményre nem kerülhet sor.”

Judith Buchanan professzor, az Oxfordi Egyetem tanára és az esemény szervezője, a rendezvény elején elmondta, hogy

a szervezők „nem ítélték ellentmondásosnak” a rendezvény megtartását.

„Persze értem és megértem őket” – mondta Buchanan arra reagálva, hogy sokan tiltakoztak Loach meghívása ellen.

Ken Loach olyan filmeket jegyez, mint az Én, Daniel Bleke, számos alkalommal szembesült már az antiszemitizmus vádjával. 1987-ben például a londoni Royal Court Theatre abbahagyta Jim Allen ellentmondásos színdarabjának, a Kárhozat című előadásnak próbáit, mivel az a cionistákat a nácikkal való együttműködéssel vádolta. Loach ezt a lépést akkor „cenzúrának” nevezte.

Loach a Munkáspárt korábbi elnökének, Jeremy Corbynnek lelkes támogatója, 2018-ban például indítványozta annak a munkapárti parlamenti képviselőnek a menesztését, aki részt vett az „Ami elég az elég” nevű, antiszemitizmus elleni tüntetésen.

A St Peter’s College hétfőn közzétett nyilatkozatában azt mondta, hogy „szilárdan kiáll a megkülönböztetés minden formája ellen, és mindig a hátrányos megkülönböztetéssel küzdő hallgatók támogatására törekedett”.

A közlemény hozzátette: „Noha nem hiszi, hogy a platform nélküli működés a szabad és nyitott akadémiai közösség céljainak elérésének módja, elkötelezett amellett, hogy támogassa azokat a hallgatókat, akik fájdalmasnak találják az ilyen döntéseket, és hogy megtalálják a módját ezeknek a kérdéseknek a főiskolán belüli, szélesebb körben való megvitatásának. ”

A Ken Loach-ügy magyar vonatkozásairól itt lehet olvasni.

Szélsőbalos sztárrendező támadja a BBC-t Corbyn védelmében

Ken Loach szerint hazug csúsztatással próbálják lejáratni barátját és elvtársát, a brit Munkáspárt elnökét.