A koronavírus eredetét vizsgáló vezető tudós korábban a kínaiaktól kapott pénzt

Továbbá 18 éven keresztül dolgozott együtt a vuhani víruskutató laborral.

Az Egészségügyi Világszervezet által a koronavírus eredetének megállapítása érdekében Vuhanba küldött szakértői csapat egyik vezető tagja korábban kutatási ösztöndíjakat kapott a Kínai Kommunista Párttól és egy sokat kritizált amerikai szervezetet is vezet, amely a Vuhani Virológiai Intézettel dolgozik együtt.

A National Pulse szerint ezzel Peter Daszak nyomozásának eredménye is hitelét veszti. A WHO csapata azt állapította meg, hogy „nagy valószínűséggel nem” egy, a Kínai Kommunista Párt által irányított laborból jött a COVID-19. Állításaikban a Párt narratíváit visszhangozták, és Daszak maga is azt mondta, hogy a világnak nem szabad az USA hírszerzésére támaszkodnia, mert az „sok tekintetben téved” és „politikailag motivált”.

A WHO szégyene és a koronavírus

Mióta elkezdődött a világjárvány, Kína számos narratívát felállított annak lehetséges eredetéről – írja Ian Birrell az UnHerd brit hírportálon.

2020 áprilisában Daszak azt nyilatkozta a Washington Postnak, hogy „nincs semmilyen összeférhetetlenség,” annak ellenére, hogy egy vuhani laborral együtt dolgozott együtt közel 20 évet.

Egy olyan projektnek volt a vezetője, amely 3,7 millió dolláros „kutatási ösztöndíjból figyelt meg denevéreket a koronavírus kapcsán a Vuhani Virológiai Intézetben, valamint azt kutatta, hogyan kaphatják el a denevérek a vírust”.

A National Pulse kiemeli, hogy Daszak 2016-ban 13-szor is adományozott Hillary Clinton kampányának. Ő továbbá az EcoHealth Alliance elnöke is, ami a Vuhani Virológiai Intézettel (WIV) végzett partnermunkát. Nem bizonyított teóriák ehhez a laborhoz kapcsolják a koronavírus eredetét.

A Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) helyettes kutatási igazgatóhelyettese, Dr. Michael Lauer szerint az a fajta kutatás, amit a két intézmény együtt végzett, kételyt ébresztett a NIH tisztségviselőiben, és erről Dr. Lauer egy levélben írt is.

Dr. Lauer megszüntette a NIH támogatásait a csoport számára, mert a tanulmányokról úgy látta, hogy azok egy „nagyon specifikus, az emberi testbe nyíló bejáratot” akarnak készíteni, amin keresztül a koronavírus utat találhat az emberi szervezetbe.

„A meglátásunk szerint a kutatási ösztöndíjak egyik közvetett nyertese a WIV. Úgy látjuk, hogy a WIV a koronavírusok és a denevérek interakcióját tanulmányozza. A tudományos közeg úgy tartja, hogy a COVID-19-et okozó koronavírus valószínűleg Vuhanban terjedt át denevérekről emberekre, ahol a járvány kezdődött. Jelenleg azzal kapcsolatos vádakat lehet hallani, hogy a labor a WIV-ből szabadult el. Ezeket a kétségeket figyelembe véve berekesztjük a WIV részvételét a szövetségi programokban”

– hangsúlyozta Dr. Lauer.

Ezt azután lépték meg, hogy Donald Trump nyilvánosan a koronavírus elterjesztésével vádolta meg a WIV-et. Számos orvosi és egészségügyi szervezet kritizálta a NIH lépését.

Daszak közben azt is nyilvánosságra hozta egy, a kínai globális televíziós hálózat (CGTN) által szponzorált konferencián, hogy a Kommunista Párttól is fogadott el pénzt. Elmondta, hogy „több mint 15 évig dolgozott Kínában, kínai tudósokkal közösen egy programban, amely az Egyesült Államoktól és Kínától is kapott állami támogatást”.

2018/9/20: Science Matters (Part I): should science have borders?

Nowadays, scientific discoveries pervade every aspect of our lives. As such, the need for us to understand this world better is ever more compelling. So what…

Daszak dicsérte a Kínai Tudományos és Technológiai Szövetség (CAST) által szponzorált pekingi Tudományos Oktatás Világkonferenciáját is, és részt is vett azon. A szövetség „hídként szolgál a Kommunista Párt, illetve a kínai kormány és az ország tudományos és technológiai közössége között”.

A CGTN által szponzorált konferencia paneljein pedig a Kínai Tudományos és Technológiai Újságírói Társaságnak, a CAST fiókvállalatának szakértőivel közösen jelent meg.

Peter Daszak on Twitter: „This is the official serious side of the World Conference on Science Literacy sponsored by the China Association for Science and Technology, but the fun part is up next…. https://t.co/9grqpq1JeT / Twitter”

This is the official serious side of the World Conference on Science Literacy sponsored by the China Association for Science and Technology, but the fun part is up next…. https://t.co/9grqpq1JeT

Többször is feltűnt a a kínai globális televíziós hálózat műsoraiban, ahol többek között „fantasztikusnak” és „nagyszerűnek” nevezte a tévécsatornát, és mint „fontos” eredményt, megvédte a Kínai Kommunista Párttal való tudományos együttműködést is.

Peter Daszak on Twitter: „What do kids in China think of science and a STEM career? Checkout these fantastic interviews from @CGTNOfficial @thepointwithlx. Wherever you travel around the world – if you need an honest answer – just ask a child! pic.twitter.com/mvcJhkdltD / Twitter”

What do kids in China think of science and a STEM career? Checkout these fantastic interviews from @CGTNOfficial @thepointwithlx. Wherever you travel around the world – if you need an honest answer – just ask a child! pic.twitter.com/mvcJhkdltD

A National Pulse szerint ez kétségbe vonja azt, hogy lehet-e őt „független” döntőbíróként kezelni a koronavírus-járvány eredetét kutató nyomozásban.

A főbb nyugati médiumok munkatársait „privát vacsorákra” és „szponzorált utakra” viszi Kína

Ezekkel az a céljuk, hogy meggyőzzék az újságírókat, hogy „kedvezően tudósítsanak” Kínáról, és „pozitív üzeneteket” terjesszenek az országgal kapcsolatban.