Utah állam betiltja a transz sportolók részvételét a női versenyeken

Észak-Dakota állam helyi vezetése pedig már törvénybe is iktatta, hogy biológiai férfiak nem indulhatnak a nők között. 

A republikánus vezetésű amerikai államok elkezdtek reagálni Joe Biden elnöki rendeletére, amely lehetővé tenné a transz sportolók számára a részvételt az iskolai és egyetemi sportversenyeken.

Utah állam helyi vezetése kis többséggel sikeresen megszavazta a „Megőrizni a sportot a női diákok számára” elnevezésű törvénytervezet első verzióját – írja a Daily Wire.

A törvény szerint mostantól három kategóriába kell sorolni az iskolai sporteseményeket: lány, fiú, koedukált.

A tervezetet Kera Birkeland republikánus Utah állami szenátor nyújtotta be, aki hat gyermek édesanyja, és egy helyi gimnazista kosárcsapatat edzője.

„Amerika szerte egyre több történetet lehet hallani, hogy olyan emberek, akik fiúnak születettek a nők versenyében álltak rajthoz. Ezek a személyek olyan rekordokat döntenek meg, amit egyetlen lány se fog soha utolérni. Megnyerik a bajnokságokat, elviszik az érmeket és ők kapják az ösztöndíjakat a női atlétáink helyett”

– mondta Birkeland.

Utah államban nem mindenki támogatja a törvénytervezetet. Jennifer Plumb egészségügyi tisztviselő nemtetszését fejezte ki a transz sportolók eltiltásával kapcsolatban. Szerinte ugyanis Utah államban nincs példa transz sportolókra és a törvény csak még inkább kirekeszti a transz gyermekeket.

Tisztességtelen előny — tényleg veszélyben van a női sport?

Korunk egyik legabszurdabb vitája, hogy vajon van-e joga a biológiailag férfinak született, de magukat nőként azonosító sportolóknak indulniuk a nők versenyében vagy sem. Hajdú Tímea írása.