Feministák: Biden kinyírhatja a női sportot

Biden gender-diszkriminációról szóló rendelete lehetővé teheti a transznemű nők (biológiailag férfiak) indulását a női sporteseményeken. 

Joe Biden már első hivatalban töltött napján beszállt a kultúrharcba: aláírta a gender-diszkriminációról szóló rendeletet. A rendelet ellenzői szerint az elnök a nők jogait csorbítja a lépéssel, és nagyszabású internetes kampányt indítottak ellene – írja a New York Post.

A rendelet szerint a transznemű nők részt vehetnének nőknek rendezett sporteseményeken. A rendelet arra hivatkozik, hogy a Legfelsőbb Bíróság tavalyi döntésében kimondta, miszerint tilos megkülönböztetni valakit a nemi identitása, vagy szexuális irányultsága alapján.

A téma azután került viták kereszttüzébe, hogy egyre több transznemű sportoló ( biológiai férfi, aki nőként határozza meg magát) szeretett volna nőként indulni a sporteseményeken, annak ellenére, hogy biológiai felépítésük és állóképességi teljesítményük eltér a nőkétől.

„A transznemű ideológia erőltetése egy olyan nemzetre, ahol nincsenek tisztázva a nők jogai: ez nem fog egységhez vezetni” – írta Dr. Jane Clare Jones feminista aktivista közösségi oldalán.

Abigail Shrier, a Wall Street Journal újságírója szintén hangot adott annak, hogy a lépés kizsigereli a női sportot.

„Egy új üvegplafon keletkezett a nők felett: minden állami támogatást kapó oktatási intézmény köteles nőként indítani a biológiailag férfi sportolókat, akik nőként határozzák meg magukat” – írta Shrier. 

A brit LGB-szövetség szintén megdöbbent Biden rendeletén, közösségi oldalukon ők is hangot adtak véleményüknek. „Ez egy nagy csapás a nők jogaira a sportban, a börtönökben, menedékhelyeken, kórházakban, és elzárja a melegeket és a leszbikusokat is a lehetőségtől, hogy saját helyük legyen. Segíteni fogunk amerikai barátainknak, hogy szembeszálljanak a rendelettel” – írták.

A transznemű aktivisták szerint ugyanakkor az, hogy a Biden-adminisztráció jogokat biztosít nekik, nem vesz el a nők jogaiból.

The End of Women’s Sports

Selina Soule was one of the top five female high school sprinters in Connecticut… until competing against biological boys changed the game. Now, women aren…

A borítóképen Terry Miller látható, aki 2019-ben megnyerte a regionális junior bajnokságot Bostonban női 100 méteren, annak ellenére, hogy biológiailag férfinek született.