A Fehér Ház azt ígéri, hogy Biden hamarosan felhívja Netanjahut

Izraelben aggódnak, hogy az amerikai elnök a beiktatása óta még nem csörgette meg az izraeli miniszterelnököt. 

A Fehér Ház szóvivője csütörtökön azt ígérte, hogy hamarosan felhívja az amerikai elnök az izraeli miniszterelnököt. A sajtóban elindultak a találgatások, hogy mi lehet az oka, hogy elmaradt a hagyományos megkeresés – írja a Times of Israel.

A szóvivő elmondta, hogy Biden „már várja, hogy beszélhessen Netanjahuval és elmondta, hogy Izrael „biztonsági szempontból fontos partnere az Egyesült Államoknak a Közel-Keleten.”

Anthony Blinken külügyminiszternek is feltették a kérdést, aki csak annyit mondott, hogy a két vezetőnek a jövőben bizonyára lesz alkalma beszélgetni.

Az egyre tolódó telefonhívást sokan szándékos jegelésnek tekintik, ami nem túl biztató az izraeli-amerikai kapcsolatok jövője szempontjából. Danny Danon Izrael korábbi ENSZ nagykövete Twitteren fejezte ki elégedetlenségét a késlekedéssel kapcsolatban.

A korábbi diplomata emlékeztette Bident, hogy elvileg Izraelt tekinti az Egyesült Államok egyik legfontosabb szövetségesének.

Danny Danon 🇮🇱 דני דנון on Twitter: „@POTUS Joe Biden, you have called world leaders from#Canada#Mexico#UK#India#France#Germany#Japan#Australia#SouthKorea#RussiaMight it now be time to call the leader of #Israel, the closest ally of the #US?The PM’s number is: 972-2-6705555 pic.twitter.com/OYgPvVga6F / Twitter”

@POTUS Joe Biden, you have called world leaders from#Canada#Mexico#UK#India#France#Germany#Japan#Australia#SouthKorea#RussiaMight it now be time to call the leader of #Israel, the closest ally of the #US?The PM’s number is: 972-2-6705555 pic.twitter.com/OYgPvVga6F

„Egyértelműen nemtetszésre utal Amerika részéről” – nyilatkozta a késlekedésről Dany Dayan korábbi konzul, aki most Sza’ár új pártjának képviselőjeként indult a választásokon.

Dan Shapiro az Egyesült Államok korábbi izraeli nagykövete szerint azonban semmi jelentősége nincs annak, hogy Biden még nem hívta fel Izrael miniszterelnökét.

„Ez nem Izraelről szól, vagy arról, hogy mi történt Obama, vagy Trump évei alatt. Ez csak azt mutatja, hogy jelenleg mik Biden prioritásai”

– mondta Shapiro, aki szerint az elnöknek jelenleg a Covid, a NATO valamint Kína és Oroszország adta kihívások a fontosak, Izrael csak ezek után fog következni.

Netanjahu novemberben egyike volt azoknak a vezetőknek, akiket Biden felhívott a választás után.

Az Egyesült Államok már jelezte, hogy részben szakít a Trump-adminisztráció politikájával, és csütörtökön kijelentették, hogy nem támogatják, hogy újabb izraeli építkezések történjenek Júdea és Szamária területén.

Blinken szerint is Izrael része a Golán-fennsík

Viszont kihátrált a szuverenitás elismerése elől. Blinken szerint Aszaddal és Iránnal nincs miről tárgyalni.

Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo