Vizsgálja a rendőrség az amerikai zsinagóga-gyalázást

Horogkeresztet festettek a Washington állambeli Spokane-ben található zsinagógára.

Hétfő reggel borzalmas látványra ébredtek az amerikai Spokane városában: ismeretlenek horogkereszteket festettek a helyi zsinagóga falaira – számol be róla a The Algemeiner. A rendőrség vizsgálja az ügyet, Washington állam törvényei szerint ez gyűlölet-bűncselekménynek minősül.

John O’Brien, a rendőrség szóvivője elmondta: a közelben lévő holokauszt emlékművet is megrongálták. O’Brien elmondta: átfésülték a környék térfigyelő kameráit és továbbra is kutatnak bizonyítékok után, a nyomozók pedig festékmintát is vettek.

A zsinagóga saját kamerafelvételei szerint egy fehér férfi volt az elkövető, aki sötét csuklyát és sapkát, napszemüveget, fekete kesztyűt és vörös maszkot viselt.

„Az eset sokkolta a közösségünket, de próbálunk erősek maradni. Nehéz megbirkózni azzal, hogy vannak emberek, akikben ekkora a gyűlölet felénk, csak azért, mert zsidók vagyunk. Fontos, hogy folytatni tudjuk a jelentőségteljes, erős, zsidó életünket, és ne féljünk azok lenni, akik vagyunk”

– mondta Tamar Malino rabbi a CBS-nek.

A zsinagógát már 2014-ben is megrongálták, akkor szintén egy horogkeresztet festettek az oldalára éppen Jom Kippur napján.

Horogkeresztes feliratot találtak az egyetlen amerikai Anne Frank emlékművön

A Bergen-Belsenben meggyilkolt lány szobrára egy horogkeresztes feliratot is tűztek, amin az volt olvasható: „mindenütt ott vagyunk.”