Horogkeresztes feliratot találtak az egyetlen amerikai Anne Frank emlékművön

Idaho állam rendőrsége már nyomozásba kezdett az üggyel kapcsolatban.

Anne Frank bronzszobra Idaho állam Boise nevű kisvárosban található a Wassmuth Ember Jogi Központ előtt. A hét elején ismeretlenek náci és rasszista szövegeket ragasztottak az emlékműre – számolt be a The Algemeiner. 

Az egyik ragadványon egy horogkereszt mellett az a fenyegető mondat volt olvasható, hogy: „Mindenhol ott vagyunk.”

Nem csak Anne Frank szobrára kerültek üzenetek, hanem a központ névadójának fényképét valamint egy másik szobrot is megrongáltak. A központot alapító Bill Wassmuth korábban katolikus pap volt, aki otthagyta a klérust, hogy neonácik elleni aktivizmusba kezdjen. Mikor a tevékenységét megkezdte Idaho államban tanyázott az Árja Nemzet elnevezésű neonáci csoport.

Dan Prinzing a központ ügyvezető igazgatója az AP-nek  beszélt a történtekről és szomorúságát fejezte ki, hogy pont Hanuka előtt történt az incidens.

„Szerintem komolyan kell vennünk a dolgot, az ilyesmi nem történik véletlenül. Azt írták, hogy mindenhol ott vannak, nekünk pedig arra kell emlékeztetnünk az embereket, hogy a jó emberek is ott vannak mindenütt” – mondta Prinzing.

Boise városának rendőrkapitánya elfogadhatatlannak nevezte a rongálást. Ryan Lee elmondta, hogy felvette a kapcsolatot a Rágalmazásellenes Liga helyi szervezetével.

A rongálást követően több tucat ember helyezett el virágot a szobornál.