Titkos hangfelvétel bizonyíthatja, hogy Irán szándékosan lőtte le az ukrán repülőgépet

A hangfelvételen a források szerint az iráni külügyminiszter, Javad Zarif azt mondja, hogy a 2020 január 8-án két rakétával lelőtt gépet direkt célozhatta meg az Iráni Forradalmi Gárda (IRGC), és szándékosan ölték meg mind a 176 utazót – írja a Daily Wire.

A felvételen a Zarifként azonosított ember azt mondja, hogy “ezer lehetőség van” arra, hogy megmagyarázza az ukrán légitársaság 752-es járatának lezuhanását, köztük az, hogy az két-három “beszivárgó ügynök” munkája volt – ez a verzió szerinte “egyáltalán nem lenne lehetetlen”.

A felvételen hallható hang úgy folytatja, hogy

“Vannak okok arra, hogy sose derüljön ki. Nem fogják elmondani nekünk, vagy bárki másnak, mert ez ahhoz vezetne, hogy új ajtók nyílnak az ország védelmi rendszerein. Ezt pedig nem áll érdekében nyilvánosan bejelentenie egy országnak.” Hozzátette: “Még ha feltételezhető is, hogy ez egy szervezett, szándékos akció volt, nem árulnák el ezt senkinek. Lehet, hogy csak két vagy három ember tudott az egészről. Ez egyáltalán nem lehetetlen. Akár beszivárgó ügynökök is lehettek. Ezernyi lehetőség van. Talán valóban a háború miatt volt, talán valóban a radar az oka.”

Ralph Goodale, a kanadai miniszterelnök különleges tanácsosa a 752-es járat ügyében azt mondta, hogy a felvételt még novemberben szerezte meg a törvényszéki vizsgálati és értékelési csoport. Elmondta: “Minden lehetséges bizonyítékot olyan súllyal kezelünk, amit megérdemel. Mélyen megértjük, hogy az elhunytak családjai szomjaznak a teljes, tiszta, csorbítatlan igazságra az üggyel kapcsolatban és mindent megteszünk, hogy ezt megadjuk nekik.”

Az Egyesült Államok terrorszervezetnek minősíti az Iráni Forradalmi Gárdát.

“Annak ellenére, hogy nemzetközi egyezmények vonatkoznak arra, hogy a lezuhanó gépek fekete dobozát haladéktalanul vizsgálják meg, Irán ezt csupán hat hónappal a zuhanás után tette lehetővé”

emlékeztet a CBC.

Payam Akhavan korábbi ENSZ-ügyész azt mondta arról, hogy Zarif szerint szándékos lehetett a gép lelővése, hogy “a tény, hogy ő ezt egy valós lehetőségként látja, kétségeket ébreszt afelől, hogy nem játszanak-e itt közre még ennél is sátánibb erők.”

Andriy Shevchenko kanadai ukrán nagykövet elmondta a CBC News-nak, hogy “ez egy újabb ok arra, hogy ne fogadjunk el semmit, ami kevesebb a teljes igazságnál. Nem akarjuk azt, hogy bűnbakokat hibáztassanak az igazi felelősök helyett. Nem akarjuk, hogy az igazságot államtitoknak minősítsék. Nem zárhatunk ki semmilyen lehetőséget. Még mindig távol vagyunk attól, hogy tiszta képet kapjunk az eseményekről. Természetesen az Iránnal való tárgyalásokban sem bízunk. Úgy érezzük, hogy Irán olyan kevés információt oszt meg, amilyen keveset csak tud. Nehéz lesz így lefolytatni a bűnügyi nyomozást. Szóval minden efféle információmorzsa elképesztően fontos.”

A járat Teheránból tartott Kijevbe; 15 gyerek is volt a fedélzeten, Khalajabad falu mellett csapódott a földbe.

Az utasok között 82 iráni, 63 kanadai, 3 brit, 4 afgán 10 svéd, 3 német és 11 ukrán volt.

Hazaszállították az Iránban lelőtt utasszállító ukrán áldozatainak földi maradványait

A repülőtéren rendezett búcsúztatási ceremónián jelen van Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Olekszij Honcsaruk miniszterelnök és Dmitro Razumkov házelnök is.