Izraelben háromlépcsős tervet dolgoztak ki a nyitásra

Háromlépcsős tervet dolgoztak ki a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások enyhítésére Izraelben – jelentette a helyi média szerdán.

Több mint egy hónapig voltak otthon a harmadik országos zárlat idején a gyerekek, és többségük – a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerint 90 százalékuk, a katonai rádióban megszólaló egészségügyi minisztériumi illetékes szerint pedig 75 százalékuk – továbbra is az internet segítségével folytatja a tanulást, mert az oktatási intézmények csak a kevésbé fertőzött „zöld” és „sárga” településeken és a nagyvárosok ugyanilyen besorolású lakónegyedeiben nyílnak meg.

Az üzlettulajdonosok, szállodások és vendéglősök jelentős része bejelentette, hogy csütörtöktől fogadják az ügyfeleket rendkívüli biztonsági rendszabályokkal, noha az előírások szerint továbbra is csak az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak működhetnek.

Az egészségügyi szakemberek háromlépcsős tervet dolgoztak ki a gazdasági élet újraindítására, amelyet a koronavírus ügyeivel foglalkozó kabinet kedd esti ülésén ismertettek.

A 12-es kereskedelmi TV értesülése szerint

az első, már vasárnap megkezdődött szakaszban megnyitották a parkokat, és engedélyezték a vendéglőknek a házhoz szállítás mellett az elvitelre főzést is.

Február 23-án kezdődhet a második szakasz, amennyiben addigra már legalább 3 millió embert beoltottak kétszer, köztük az 50 évnél idősebbek 90 százalékát, és a fertőzés reprodukciós rátája egynél alacsonyabb lesz, vagyis visszaszorulóban lesz a járvány.

Ebben a szakaszban újabb iskolai évfolyamokat nyitnak meg, a boltok is felhúzhatják a redőnyöket, és a bevásárlóközpontok, vendéglők, konditermek és szállodák fogadhatják az oltottakat, és azokat, akiknek 72 órán belül készült negatív koronavírus-tesztje van.

A harmadik szakaszt március 3-tól tervezik, ha addig 4 millió oltott lesz az országban, az 50 év felettiek 95 százaléka kapott már kétszer a vakcinából, és továbbra is stabil az R, a reprodukciós ráta.

Ekkor az iskolák további évfolyamainak újraindítása várható, s bárki beülhet majd az éttermekbe és kávéházakba. A különösen fertőzött, „piros” településeken lévő iskolákban ebben a szakaszban is csak a szabad ég alatt, és legfeljebb tízfős csoportokban lehet tanítás.

Az óvatos nyitás mellett lelassult az oltások üteme, noha minden 16 évnél idősebbet fogadnak az oltóhelyeken. A fiatalabb korosztályok azonban a vártnál kevésbé jelennek meg, amiben szerepe lehet a közösségi médiában terjedő álhíreknek is.

Kedden 65 424 embert oltottak be először és 65 048-at másodszor – három hét elteltével – a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal. Az oltási kampány kezdete, december 20. óta 3 607 920-an (az ország lakosságának 39,15 százaléka) kapták meg az első és 2 223 906-an a második dózis vakcinát is.

Kedden 80 928 tesztből 6062 vírushordozót azonosítottak, ami 7,8 százalékos arányt jelent. Tavaly március óta 706 416-an fertőződtek meg koronavírussal a mintegy 9,3 millió lakosú Izraelben. Jelenleg 70 444 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, 1606 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 1020-an súlyos állapotban vannak, és 317 ember van lélegeztetőgépen. A SARS-CoV-2vírus okozta betegségben tavaly február óta 5233-en haltak meg Izraelben.

Az „izraeli csodaszert” teszteli Görögország

A görög miniszterelnök elmondta: örül, hogy részt vehet egy olyan gyógyszer tesztelésében, ami a nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltette.